Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut + czas studzenia

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 2 duże ziemniaki (ok. 200 g)
  • 90 g kaszy bulgur
  • 2 g chili w proszku
  • 2 g kminu rzymskiego
  • 60 g białej cebuli
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 135 ml wrzątku
  • 50 g czarnych oliwek
  • 80 g kukurydzy
  • 50 g czerwonej papryki ramiro (ok. 1/2 papryki)
  • 60 g kapusty czerwonej
  • 6 ml soku z cytryny
  • 3 g świeżego oregano
  • 4 g soli
  • 2 g pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową i piecz około godziny. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut do uzyskania chrupiącej skórki.
  3. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, po wystudzeniu natnij je wzdłuż i ugnieć środek widelcem (uważaj, żeby się nie rozpadły).
  4. Kaszę bulgur wymieszaj z chili, kminem, pieprzem, przecierem pomidorowym oraz połową soli, zalej 135 ml wrzątku i odstaw na 10 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  5. Poszatkuj czerwoną kapustę, a następnie wymieszaj ją z pozostałą solą i sokiem z cytryny.
  6. Oliwki przekrój na pół, a paprykę posiekaj w kosteczkę.
  7. Nałóż na ziemniaki po porcji kaszy bulgur, a następnie resztę składników: kukurydzę, oliwki, paprykę, kapustę czerwoną i serek Philadelphia ze szczypiorkiem. Posyp świeżym oregano.

Mam ochotę na

Naleśniki z serkiem i rabarbarem
Naleśniki z serkiem i rabarbarem
czas przygotowania: 45 minut
Krem z ogórka kiszonego
Krem z ogórka kiszonego
czas przygotowania: 40 minut
Sałatka z kwiatami
Sałatka z kwiatami
czas przygotowania: 10 minut
Wegeburger
Wegeburger
czas przygotowania: 25 minut
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
czas przygotowania: 15 minut