Czas przygotowania:
1 godzina 10 minut + czas studzenia
Składniki
125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
2 duże ziemniaki (ok. 200 g)
90 g kaszy bulgur
2 g chili w proszku
2 g kminu rzymskiego
60 g białej cebuli
80 g przecieru pomidorowego
135 ml wrzątku
50 g czarnych oliwek
80 g kukurydzy
50 g czerwonej papryki ramiro (ok. 1/2 papryki)
60 g kapusty czerwonej
6 ml soku z cytryny
3 g świeżego oregano
4 g soli
2 g pieprzu
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową i piecz około godziny. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 5-10 minut do uzyskania chrupiącej skórki.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika, po wystudzeniu natnij je wzdłuż i ugnieć środek widelcem (uważaj, żeby się nie rozpadły).
Kaszę bulgur wymieszaj z chili, kminem, pieprzem, przecierem pomidorowym oraz połową soli, zalej 135 ml wrzątku i odstaw na 10 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Poszatkuj czerwoną kapustę, a następnie wymieszaj ją z pozostałą solą i sokiem z cytryny.
Oliwki przekrój na pół, a paprykę posiekaj w kosteczkę.
Nałóż na ziemniaki po porcji kaszy bulgur, a następnie resztę składników: kukurydzę, oliwki, paprykę, kapustę czerwoną i serek Philadelphia ze szczypiorkiem. Posyp świeżym oregano.