Tort szwarcwaldzki

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia

Składniki

Biszkopt:

  • 8 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 10 g mąki pszennej
  • 80 g kakao naturalnego
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 100 g cukru

Frużelina wiśniowa:

  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 350 g mrożonych wiśni
  • 30 ml wiśniówki
  • 30 g cukru

Krem:

  • 650 g serka Philadelphia Original
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania

1. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 180°C. Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do wypieków.

2. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier, kontynuując ubijanie po każdej porcji. Kolejno dorzuć żółtka i nadal ubijaj. Do masy wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej. Przełóż masę do formy i piecz 35 minut w temperaturze 180°C.

3. Przygotuj frużelinę. Rozmrożone wiśnie przełóż do rondla wraz z wiśniówką i cukrem. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w 50 ml zimnej wody. Owoce doprowadź do wrzenia i wlej do nich otrzymany roztwór. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostudzenia.

4. Przygotuj krem. W misie miksera utrzyj masło i cukier puder na puszystą masę. Kolejno dodaj serek Philadelphia Original i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czekoladę zetrzyj na tarce i pozostaw w osobnej miseczce do dekoracji.

5. Biszkopt podziel na trzy blaty. Ułóż na paterze pierwszy krążek ciasta, rozprowadź na nim połowę frużeliny, a następnie 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem, powtórz czynności z warstwami żelowanych owoców i kremu. Na wierzchu ułóż ostatni krążek ciasta.

Pozostały krem podziel na dwie równe części. Jedną porcję wykorzystaj do posmarowania boków tortu, a następnie obsyp je startą na wiórki czekoladą. Drugą połową kremu udekoruj wierzch ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. Tort wstaw na kilka godzin do lodówki.

Mam ochotę na

Sushi lunch box
Sushi lunch box
czas przygotowania: 45 minut
Kanapka z boczkiem i szparagami
Kanapka z boczkiem i szparagami
czas przygotowania: 20 minut
Śródziemnomorska papryka nadziewana z serkiem Philadelphia
Śródziemnomorska papryka nadziewana z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 10 minut
Sernik ze skórką z cytryny i limonki
Sernik ze skórką z cytryny i limonki
czas przygotowania: 30 minut
Spaghetti z łososiem
Spaghetti z łososiem
czas przygotowania: 15 minut