Tort szwarcwaldzki

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia

Składniki

Biszkopt:

  • 8 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 10 g mąki pszennej
  • 80 g kakao naturalnego
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 100 g cukru

Frużelina wiśniowa:

  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 350 g mrożonych wiśni
  • 30 ml wiśniówki
  • 30 g cukru

Krem:

  • 650 g serka Philadelphia Original
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania

1. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 180°C. Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do wypieków.

2. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier, kontynuując ubijanie po każdej porcji. Kolejno dorzuć żółtka i nadal ubijaj. Do masy wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej. Przełóż masę do formy i piecz 35 minut w temperaturze 180°C.

3. Przygotuj frużelinę. Rozmrożone wiśnie przełóż do rondla wraz z wiśniówką i cukrem. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w 50 ml zimnej wody. Owoce doprowadź do wrzenia i wlej do nich otrzymany roztwór. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostudzenia.

4. Przygotuj krem. W misie miksera utrzyj masło i cukier puder na puszystą masę. Kolejno dodaj serek Philadelphia Original i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czekoladę zetrzyj na tarce i pozostaw w osobnej miseczce do dekoracji.

5. Biszkopt podziel na trzy blaty. Ułóż na paterze pierwszy krążek ciasta, rozprowadź na nim połowę frużeliny, a następnie 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem, powtórz czynności z warstwami żelowanych owoców i kremu. Na wierzchu ułóż ostatni krążek ciasta.

Pozostały krem podziel na dwie równe części. Jedną porcję wykorzystaj do posmarowania boków tortu, a następnie obsyp je startą na wiórki czekoladą. Drugą połową kremu udekoruj wierzch ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. Tort wstaw na kilka godzin do lodówki.

Mam ochotę na

Sałatka z quinoą
Sałatka z quinoą
czas przygotowania: 30 minut
Tort konfetti
Tort konfetti
czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia naleśników
Rurki z kremem waniliowym
Rurki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 40 minut
Pierogi piernikowe
Pierogi piernikowe
czas przygotowania: 65 minut