Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 10 małych silikonowych foremek i wysmaruj je tłuszczem. Rozpuść masło w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i wymieszaj z nim drobno pokruszone ciasteczka owsiane. Serek Philadelphia Light utrzyj z cukrem zwykłym i z wanilią oraz budyniem przy pomocy miksera. Zmniejsz obroty i dodaj jajko. Foremki wyłóż równomiernie masą ciasteczkową i na wierzch nałóż masę sernikową. Piecz 20 minut.
Przygotuj oszronione owoce. Zagotuj pół szklanki wody z połową szklanki cukru. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a następnie ostudź. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do syropu cukrowego, po czym obtocz je drobnym cukrem wsypanym do miseczki. Po 15 minutach przełóż oszronione owoce małymi porcjami na sitko i energicznie otrzep nadmiar cukru. Po upieczeniu serniczki pozostaw do ostudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem i ułóż na nich owoce.