Ośnieżone serniczki z owocami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 55 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • 160 g cukru zwykłego
  • 80 g cukru drobnego
  • 3 g cukru z wanilią
  • 16 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 jajko
  • 70 g pokruszonych ciasteczek owsianych
  • 30 g masła
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 40 g borówki brusznicy
  • 20 g świeżej żurawiny
  • 30 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 10 małych silikonowych foremek i wysmaruj je tłuszczem. Rozpuść masło w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i wymieszaj z nim drobno pokruszone ciasteczka owsiane. Serek Philadelphia Light utrzyj z cukrem zwykłym i z wanilią oraz budyniem przy pomocy miksera. Zmniejsz obroty i dodaj jajko. Foremki wyłóż równomiernie masą ciasteczkową i na wierzch nałóż masę sernikową. Piecz 20 minut.
  2. Przygotuj oszronione owoce. Zagotuj pół szklanki wody z połową szklanki cukru. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a następnie ostudź. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do syropu cukrowego, po czym obtocz je drobnym cukrem wsypanym do miseczki. Po 15 minutach przełóż oszronione owoce małymi porcjami na sitko i energicznie otrzep nadmiar cukru. Po upieczeniu serniczki pozostaw do ostudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem i ułóż na nich owoce.

Mam ochotę na

Polenta z serkiem i borowikami
Polenta z serkiem i borowikami
czas przygotowania: 45 minut
Krem z buraków i jabłek
Krem z buraków i jabłek
czas przygotowania: 45 minut
Smoothie malinowe
Smoothie malinowe
czas przygotowania: 5 minut
Ramen z imbirową wołowiną
Ramen z imbirową wołowiną
czas przygotowania: 7 godzin
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy
czas przygotowania: 10 minut