Tureckie kofty z dipem

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

Dip:

  • 120 g serka Philadelphia z ziołami
  • 40 ml oliwy
  • 10 g posiekanej mięty
  • 5 ml soku z cytryny

 

Kofty:

  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 150 g cebuli białej
  • 10 g czosnku
  • 3 g kminu rzymskiego
  • 2 g płatków chili
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu

 

  • 350 g chlebków pita (5 sztuk)
  • 45 g oliwek
  • 170 g pomidora
  • 90 g ogórka
  • 120 g sałaty rzymskiej

Sposób przygotowania

  1. Zetrzyj cebulę na grubych oczkach tarki, a czosnek wyciśnij przez praskę. Patyczki do szaszłyków (jeśli są drewniane) zamocz w misce z zimną wodą. Przełóż mięso do miski i wymieszaj z cebulą, czosnkiem, kminem, chili, pieprzem i solą. Podziel masę na 5 równych części i uformuj z nich wałki, a następnie nadziej je na patyczki. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez 8 minut na dużym ogniu, obracając kofty, żeby przypiekły się z każdej strony.
  2. Połącz w miseczce serek Philadelphia z ziołami, oliwę, miętę i sok z cytryny. Po zdjęciu koft z patelni lub grilla podgrilluj chlebki pita wg uznania.
  3. Umyj sałatę, ogórka, pomidora i pokrój je. Kofty serwuj na chlebkach pita z warzywami i oliwkami oraz z dodatkiem dipu.

Mam ochotę na

Chałka z nadzieniem wiśniowym
Chałka z nadzieniem wiśniowym
czas przygotowania: 125 minut
Tarta z boczkiem i karmelizowaną cebulą
Tarta z boczkiem i karmelizowaną cebulą
czas przygotowania: 2:30 minut
Miniplacuszki ziemniaczane
Miniplacuszki ziemniaczane
czas przygotowania: 35 minut
Zielone pierogi à la uszka
Zielone pierogi à la uszka
czas przygotowania: 75 minut
Fiadone
Fiadone
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce