Zetrzyj cebulę na grubych oczkach tarki, a czosnek wyciśnij przez praskę. Patyczki do szaszłyków (jeśli są drewniane) zamocz w misce z zimną wodą. Przełóż mięso do miski i wymieszaj z cebulą, czosnkiem, kminem, chili, pieprzem i solą. Podziel masę na 5 równych części i uformuj z nich wałki, a następnie nadziej je na patyczki. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez 8 minut na dużym ogniu, obracając kofty, żeby przypiekły się z każdej strony.
Połącz w miseczce serek Philadelphia z ziołami, oliwę, miętę i sok z cytryny. Po zdjęciu koft z patelni lub grilla podgrilluj chlebki pita wg uznania.
Umyj sałatę, ogórka, pomidora i pokrój je. Kofty serwuj na chlebkach pita z warzywami i oliwkami oraz z dodatkiem dipu.