Najpierw rozgrzewamy piekarnik w pozycji góra-dół do 200°C. Opakowanie serka Philadelphia Original wyjmujemy z lodówki.
Dynię myjemy, odcinamy ogonek, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, aż dynia całkiem zmięknie (ok. 50 minut; sprawdzamy patyczkiem).
Kiedy upieczona dynia ostygnie, łyżką oddzielamy miąższ od skóry. Jeżeli upiekliśmy dynię Hokkaido, można zostawić ją ze skórą. Następnie dynię miksujemy do uzyskania piure.
W tym czasie obniżamy temperaturę piekarnika w pozycji góra-dół do 185°C. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je (około 1 minuty) i miksujemy (około 4 minut), dodajemy 5 łyżek (165 g) dyniowego piure i ponownie krótko miksujemy. Do innego naczynia przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Całość przesypujemy do miski z masą jajeczną, dodajemy skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy ciasto równomiernie na blachę 40×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, aby wysokość ciasta wszędzie była taka sama – można kilka razy lekko poruszyć blachą. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy czystą ściereczkę, którą posypujemy łyżką cukru pudru – dłonią rozprowadzamy cukier po całej ściereczce.
Upieczone, gorące ciasto delikatnie przekręcając, przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem tak, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie usuwamy papier. Potem ciasto razem ze ściereczką delikatnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę – w roladzie będzie ściereczka, którą później usuniemy, dodając nadzienie. Pozostawiamy do stygnięcia.
Składniki nadzienia miksujemy na jednolitą, kremową masę, pamiętając, by użyć serka Philadelphia Original w temperaturze pokojowej. Ostudzone ciasto zawinięte w ściereczkę delikatnie rozwijamy, smarujemy równomiernie kremową masą i ponownie, już bez ściereczki, bardzo uważnie i powoli wraz z nadzieniem zwijamy w roladę.
Przed podaniem na stół schładzamy roladę 4-5 godzin w lodówce.