Kanapka z marynowanym tofu

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

Marynowane tofu:
• 200 g tofu naturalnego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu)
• 1 łyżeczka octu ryżowego (lub soku z cytryny)
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• Szczypta pieprzu
• Oliwa do smażenia
Kanapki:
• 4 kromki chleba tostowego
• 150 g serka Philadelphia Original
• 2 garście świeżych liści szpinaku lub sałaty
• 2 łyżki żurawiny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie tofu:

  1. Tofu pokrój na prostokątne plastry o grubości około 1 cm.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy, słodką paprykę i pieprz.
  3. Włóż tofu do marynaty, dokładnie je obtaczając. Odstaw na 10–15 minut.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy.
  5. Usmaż tofu na złocisty kolor z obu stron, około 3–4 minuty na stronę.

Przygotowanie kanapek:

  1. Podpiecz kromki chleba tostowego w tosterze lub na suchej patelni, jeśli chcesz, aby były chrupiące.
  2. Na każdej kromce chleba rozsmaruj serek Philadelphia.
  3. Na dwie kromki nałóż liście szpinaku lub sałaty, plastry usmażonego tofu i, jeśli używasz, łyżkę żurawiny.
  4. Przykryj drugą kromką chleba, tworząc kanapki.

Do podania:

  1. Przekrój kanapki na pół i podawaj od razu.
  2. Jeśli zabierasz kanapki na wynos, zapakuj je w papier.

Mam ochotę na

Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
czas przygotowania: 15 minut
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
czas przygotowania: 25 minut
Chałka z nadzieniem wiśniowym
Chałka z nadzieniem wiśniowym
czas przygotowania: 125 minut
Gazpacho
Gazpacho
czas przygotowania: 45 minut
Sernikowy shake z dynią
Sernikowy shake z dynią
czas przygotowania: 25 minut