Karkówka z grilla

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania2-12 godzin marynowania

Składniki

  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 115 ml mleka
  • 40 g cebuli dymki
  • 50 ml oliwy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 40 g cytryny (ok. 4 plastry)
  • 3 g chili cayenne
  • 3 g pieprzu świeżo mielonego
  • 4 g soli
  • 110 g papryki Ramiro
  • 400 g ziemniaków
  • 45 g czosnku
  • 100 g cebuli (2 małe)
  • 80 ml sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 20 g musztardy dijon
  • 10 g czosnku
  • 15 g miodu

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj w misce olej rzepakowy z sosem sojowym, musztardą dijon, wyciśniętym czosnkiem oraz miodem. Dwa kotlety z karkówki wieprzowej włóż do marynaty i marynuj w lodówce pod przykryciem najlepiej przez całą noc, a minimalnie na 2 godz.
  2. Następnego dnia rozpal grilla, niech osiągnie temperaturę ok. 220 stopni Celsjusza.
  3. Przygotuj dip: dymkę oraz plastry cytryny posmaruj oliwą i grilluj przez 5 minut, aż się przypalą. Zmieszaj serek Philadelphia z mlekiem, sokiem z cytryny, cayenne, świeżo mielonym pieprzem oraz 1/4 łyżeczki soli. Dodaj grillowaną dymkę i zblenduj. Delikatnie zmieszaj z oliwą.
  4. Pozostałe warzywa (papryka, czosnek, cebula) przekrój na pół, a ziemniaki w ćwiartki i zmieszaj z oliwą i solą. Ułóż je na aluminiowej tacce i grilluj przez 10-15 minut, aż osiągną idealny poziom przypieczenia.
  5. Karkówkę wyjmij z lodówki 20 minut przez grillowaniem, a następnie grilluj pod przykryciem 6 minut z każdej strony.

Mam ochotę na

Spaghetti w kremowym sosie
Spaghetti w kremowym sosie
czas przygotowania: 25 minut
Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
czas przygotowania: 30 minut
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Grillowana ośmiorniczka
Grillowana ośmiorniczka
czas przygotowania: 2,5 godziny
Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki
Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki
czas przygotowania: 15 minut