Czas przygotowania:
40 minut + czas marynowania2-12 godzin marynowania
Składniki
300 g karkówki wieprzowej
200 g serka Philadelphia z ziołami
115 ml mleka
40 g cebuli dymki
50 ml oliwy
30 ml soku z cytryny
40 g cytryny (ok. 4 plastry)
3 g chili cayenne
3 g pieprzu świeżo mielonego
4 g soli
110 g papryki Ramiro
400 g ziemniaków
45 g czosnku
100 g cebuli (2 małe)
80 ml sosu sojowego
50 ml oleju rzepakowego
20 g musztardy dijon
10 g czosnku
15 g miodu
Sposób przygotowania
Wymieszaj w misce olej rzepakowy z sosem sojowym, musztardą dijon, wyciśniętym czosnkiem oraz miodem. Dwa kotlety z karkówki wieprzowej włóż do marynaty i marynuj w lodówce pod przykryciem najlepiej przez całą noc, a minimalnie na 2 godz.
Następnego dnia rozpal grilla, niech osiągnie temperaturę ok. 220 stopni Celsjusza.
Przygotuj dip: dymkę oraz plastry cytryny posmaruj oliwą i grilluj przez 5 minut, aż się przypalą. Zmieszaj serek Philadelphia z mlekiem, sokiem z cytryny, cayenne, świeżo mielonym pieprzem oraz 1/4 łyżeczki soli. Dodaj grillowaną dymkę i zblenduj. Delikatnie zmieszaj z oliwą.
Pozostałe warzywa (papryka, czosnek, cebula) przekrój na pół, a ziemniaki w ćwiartki i zmieszaj z oliwą i solą. Ułóż je na aluminiowej tacce i grilluj przez 10-15 minut, aż osiągną idealny poziom przypieczenia.
Karkówkę wyjmij z lodówki 20 minut przez grillowaniem, a następnie grilluj pod przykryciem 6 minut z każdej strony.