Szpinakowe muffiny

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • 20 ml wody gazowanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g świeżego szpinaku

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem). Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. 

2. Szpinak przełóż do blendera kielichowego. Wlej wodę, olej rzepakowy i zmiksuj na wysokich obrotach blendera. Masę przelej do miski, wbij jajka, dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki. Napełnij ciastem papilotki do ¾ wysokości. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe muffinki wystudź. Zetnij nożem nierówności i odłóż okruchy na później.

3. Serek Philadelphia Original zmiksuj krótko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Napełnij kremem rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy i udekoruj babeczki. Wierzch ozdób okruszkami ze ściętych wcześniej nierówności. To sposób na dekorację wypieków w stylu zero waste.

Mam ochotę na

Zupa krem z cebuli
Zupa krem z cebuli
czas przygotowania: 25 minut
Herbatniki z serkiem i malinami
Herbatniki z serkiem i malinami
czas przygotowania: 15 minut
Tacos z wołowiną
Tacos z wołowiną
czas przygotowania: 30 minut
Krem z ogórka kiszonego
Krem z ogórka kiszonego
czas przygotowania: 40 minut
Focaccia di recco
Focaccia di recco
czas przygotowania: 50 minut