1. Rozgrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem). Blachę do muffinek wyłóż papilotkami.
2. Szpinak przełóż do blendera kielichowego. Wlej wodę, olej rzepakowy i zmiksuj na wysokich obrotach blendera. Masę przelej do miski, wbij jajka, dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki. Napełnij ciastem papilotki do ¾ wysokości. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe muffinki wystudź. Zetnij nożem nierówności i odłóż okruchy na później.
3. Serek Philadelphia Original zmiksuj krótko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Napełnij kremem rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy i udekoruj babeczki. Wierzch ozdób okruszkami ze ściętych wcześniej nierówności. To sposób na dekorację wypieków w stylu zero waste.