Arancini

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 400 g ryżu do risotto
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 50 g boczku wędzonego
  • 15 g czosnku
  • 130 g mąki pszennej
  • 110 g bułki tartej
  • 56 g jajka (ok. 1 sztuka)
  • 4 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 5 g szczypiorku do posypania
  • 100 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj bulion w garnku.
  2. Na większej patelni usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, a następnie przełóż go na ręcznik papierowy. Na wytopionym tłuszczu podsmaż czosnek (przez 15 sekund). Dodaj do niego ryż, całość wymieszaj, cały czas smażąc.
  3. Wlej na patelnię ⅓ gorącego bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się kremowy. 
  4. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami bulionu, aż zostanie całkowicie wchłonięty (ok. 20 minut).
  5. Wyłącz gaz, dodaj do ryżu serek Philadelphia ze szczypiorkiem, bekon, sól i pieprz. Gotową, ostudzoną masę odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu uformuj z masy 15 kulek o podobnej wielkości.
  6. Kulki obtocz w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.
  7. Panierowane arancini smaż na rozgrzanym na patelni oleju do uzyskania złocistego koloru (z każdej strony). Podawaj posypane szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Makiełki z kremem i wiśniami
Makiełki z kremem i wiśniami
czas przygotowania: 45 minut
Grillowana ośmiorniczka
Grillowana ośmiorniczka
czas przygotowania: 2,5 godziny
Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą
czas przygotowania: 25 minut
Ciasto blondie z malinami
Ciasto blondie z malinami
czas przygotowania: 60 minut
Pizzerki z karmelizowaną cebulą, rukolą i granatem
Pizzerki z karmelizowaną cebulą, rukolą i granatem
czas przygotowania: 2 godziny