Na większej patelni usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, a następnie przełóż go na ręcznik papierowy. Na wytopionym tłuszczu podsmaż czosnek (przez 15 sekund). Dodaj do niego ryż, całość wymieszaj, cały czas smażąc.
Wlej na patelnię ⅓ gorącego bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się kremowy.
Powtórz czynność z pozostałymi porcjami bulionu, aż zostanie całkowicie wchłonięty (ok. 20 minut).
Wyłącz gaz, dodaj do ryżu serek Philadelphia ze szczypiorkiem, bekon, sól i pieprz. Gotową, ostudzoną masę odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu uformuj z masy 15 kulek o podobnej wielkości.
Kulki obtocz w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.
Panierowane arancini smaż na rozgrzanym na patelni oleju do uzyskania złocistego koloru (z każdej strony). Podawaj posypane szczypiorkiem.