Wegetariańska fasolka po bretońsku

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 300 g dużej fasoli Jaś (ugotowanej)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem (do fasolki)
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem (na wierzch)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, papryczkę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 3 minuty. 
  2. Dołóż pomidory z puszki i gotuj przez 10 minut. Dopraw paprykami, kuminem, solą i pieprzem.  
  3. Dodaj fasolę, wymieszaj ze szczypiorkowym serkiem i całość gotuj jeszcze około 3 minut, aż danie będzie ciepłe. 
  4. Fasolkę serwuj z kleksami serka, posypaną szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut
Tarta z boczkiem i karmelizowaną cebulą
Tarta z boczkiem i karmelizowaną cebulą
czas przygotowania: 2:30 minut
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
Miniburgerki
Miniburgerki
czas przygotowania: 40 minut
Grillowana wiejska pajda z polędwiczką
Grillowana wiejska pajda z polędwiczką
czas przygotowania: 40 minut