Chłodnik z botwinki

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 25 minut i czas chłodzenia

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • sok z połowy cytryny
  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 150 g kefiru
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

  1. Buraczki z botwinki oraz ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Łodyżki drobno posiekaj. Pokrojone buraki skrop sokiem z cytryny.
  2. Zagotuj bulion warzywny, dodaj buraczki i ziemniaki i gotuj około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekane łodyżki botwiny, sól i pieprz i gotuj 2 minuty.
  3. Zupę wystudź, a następnie zblenduj.
  4. Serek Philadelphia zmieszaj z kefirem. Niewielką część zostaw do dekoracji, a resztę dodaj do zupy i wymieszaj. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
  5. Chłodnik podawaj udekorowany serkowo-kefirowym kleksem.

Mam ochotę na

Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
czas przygotowania: 20 minut
Wrapy zawijane z szynką i serem
Wrapy zawijane z szynką i serem
czas przygotowania: 15 minut
Cukinia faszerowana kurczakiem i szpinakiem
Cukinia faszerowana kurczakiem i szpinakiem
czas przygotowania: 45 minut
Warstwowa sałatka kijowska
Warstwowa sałatka kijowska
czas przygotowania: 25 minut
Spring rollsy z kurczakiem
Spring rollsy z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut