Czas przygotowania:
1 godzina 30 min + 8 godzin studzenia
Składniki
Spód:
200 g solonych krakersów
80 g masła
Masa:
500 g serka Philadelphia z ziołami
500 g serka Philadelphia Original
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 szalotki
1 cukinia
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz
1 pomidor malinowy
1 pomidor malinowy
½ czerwonej cebuli
½ ogórka
10 liści bazylii
125 serka Philadelphia z ziołami
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Dno formy tortowej wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, tak aby boki papieru wychodziły na zewnątrz. Krakersy zmiksuj z miękkim masłem na konsystencję „mokrego piasku”. Wysyp na dno formy i wyrównaj packą.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szalotkę pokrojoną w piórka, smaż 4 minuty. Dodaj cukinię pokrojoną w plastry. Smaż przez 4 minuty, wystudź. Serki połącz z jajkami i mąką, dodaj szalotkę z cukinią, dopraw solą, pieprzem i oregano, dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż obok siebie plastry pomidora.
Piecz w 180°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 45 minut. Pozostaw na całą noc w piekarniku.
Na wierzchu wytrawnego sernika poukładaj ósemki pomidora, plastry ogórka, piórka cebuli i listki bazylii, wyłóż kleksy serka z ziołami. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą.