Warkocz z polędwicy z buraczkami i serkiem Philadelphia
Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania:
90 minut
Składniki
długi kawałek polędwiczki wieprzowej (około 600 g)
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
2 szczypty pieprzu
1 łyżka oliwy
Buraczki z serkiem Philadelphia:
1 szklanka utartych buraków
1 szalotka
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta kolendry w proszku
garść orzechów włoskich
2 łyżki serka Philadelphia
1 łyżeczka chrzanu tartego
Sposób przygotowania
Umyj polędwicę i pokrój ją na 3 równe, długie kawałki. Oliwę zmieszaj z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Zamarynuj mięso odłóż je na 20 minut.
Z trzech kawałków mięsa ułóż warkocz – połącz pasy szpikulcem (na górze) i zapleć je. Dół także połącz szpikulcem, dzięki czemu mięso się nie rozplecie.
Rozgrzej piekarnik do 190°C, góra/dół. W międzyczasie podsmaż mięso na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni po obu stronach. Przełóż warkocz do brytfanny i piecz ok. 25 minut.
Posiekaj szalotkę i połącz ją ze składnikami na surówkę (poza orzechami). Orzechy upraż na patelni i posyp nimi buraczki.
Wskazówka: Aby mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia, wstaw na dno piekarnika naczynie z wodą.