Warkocz z polędwicy z buraczkami i serkiem Philadelphia

Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • długi kawałek polędwiczki wieprzowej (około 600 g)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Buraczki z serkiem Philadelphia:

  • 1 szklanka utartych buraków
  • 1 szalotka
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kolendry w proszku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki serka Philadelphia
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego

Sposób przygotowania

  1. Umyj polędwicę i pokrój ją na 3 równe, długie kawałki. Oliwę zmieszaj z przyprawami
    i wyciśniętym czosnkiem. Zamarynuj mięso odłóż je na 20 minut.
  2. Z trzech kawałków mięsa ułóż warkocz – połącz pasy szpikulcem (na górze) i zapleć je. Dół także połącz szpikulcem, dzięki czemu mięso się nie rozplecie.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190°C, góra/dół. W międzyczasie podsmaż mięso na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni po obu stronach. Przełóż warkocz do brytfanny i piecz ok. 25 minut.
  4. Posiekaj szalotkę i połącz ją ze składnikami na surówkę (poza orzechami). Orzechy upraż na patelni i posyp nimi buraczki.

Wskazówka: Aby mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia, wstaw na dno piekarnika naczynie
z wodą.

Mam ochotę na

Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką
Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką
czas przygotowania: 60 minut
Pudding z tapioki
Pudding z tapioki
czas przygotowania: 30 minut
Tarta z boczkiem i karmelizowaną cebulą
Tarta z boczkiem i karmelizowaną cebulą
czas przygotowania: 2:30 minut
Dip z oliwą i octem balsamicznym
Dip z oliwą i octem balsamicznym
czas przygotowania: 15 minut
Sałatka z faszerowanymi kwiatami cukinii
Sałatka z faszerowanymi kwiatami cukinii
czas przygotowania: 10 minut