Tarta czekoladowa

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 65 minut

Składniki

  • 525 g serka Philadelphia Milka
  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 30 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 g soli
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 garść listków mięty czekoladowej

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj w misce mąkę, kakao, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone drobno zimne masło i ucieraj między palcami lub przy pomocy miksera planetarnego na kruszonkę. Wbij jajko i ugniataj, aż masa będzie gładka.
  2. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wytnij z niego okrąg przy pomocy rantu do wypieku tart o średnicy 24 cm. Z pozostałego ciasta wytnij paski o długości obwodu rantu. Ułóż rant na wyciętym okręgu położonym na płaskiej blasze i wyłóż jego krawędzie paskami ciasta. Przełóż blachę do zamrażalnika na 20 minut.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw je w chłodne miejsce do wystudzenia.
  4. Serek Philadelphia Milka wyłóż na upieczony spód. Udekoruj tartę plastrami pomarańczy oraz listkami mięty czekoladowej. 

Mam ochotę na

Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
czas przygotowania: 15 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 60 minut przygotowania, noc chłodzenia
Pudding z tapioki
Pudding z tapioki
czas przygotowania: 30 minut
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
czas przygotowania: 15 minut