Orzotto Buraczane

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45

Składniki

200 g makaronu orzo
3 średnie buraki (upieczone lub ugotowane)
150 g serka Philadelphia Original
1 mały pęczek szczypiorku
1 średnia cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
750 ml bulionu warzywnego (gorącego)
2 łyżki oliwy z oliwek
50 ml białego wina (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Jeśli nie masz gotowych, upiecz buraki w folii aluminiowej (200°C przez 45–60 minut) lub ugotuj je w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i zblenduj na gładkie puree.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
  3. Wsyp makaron orzo na patelnię i podsmaż przez 2–3 minuty. Wlej białe wino (jeśli używasz) i mieszaj, aż odparuje. Stopniowo dodawaj gorący bulion – po jednej chochelce, mieszając od czasu do czasu, aż makaron wchłonie płyn. Powtarzaj proces przez około 20–25 minut, aż makaron będzie al dente.
  4. Gdy makaron jest ugotowany, dodaj puree z buraków. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję, i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj serek Philadelphia ze szczypiorkiem. Możesz doprawić solą i pieprzem według uznania.
  6. Na talerze wyłóż porcję gorącego orzotto, a na wierzchu ułóż kleksy serka Philadelphia ze szczypiorkiem. Udekoruj świeżą bazylią, jeśli lubisz.

Mam ochotę na

Gruszka wytrawna z waniliowym serkiem Phily
Gruszka wytrawna z waniliowym serkiem Phily
czas przygotowania: 55 minut
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
czas przygotowania: 15 minut
Zielone pierogi à la uszka
Zielone pierogi à la uszka
czas przygotowania: 75 minut
Chipsy z warzyw korzeniowych
Chipsy z warzyw korzeniowych
czas przygotowania: 40 minut