Sernik arbuzowy

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 70 minut + czas tężenia

Składniki

  • 500 g serka Philadelphia Original
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru drobnego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 32 g żelatyny
  • 20 g pastylek czekoladowych
  • 80 g cukru
  • 90 g mąki tortowej
  • jajka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 20 g herbaty matcha w proszku
  • 2 g soli
  • 12 g żelatyny
  • 10 ml soku z cytryny
  • 250 ml soku z arbuza
  • 250 ml wody
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt:
    Nagrzej piekarnik do 170 stopni bez termoobiegu. Oddziel żółtka od białek. Następnie ucieraj żółtka z 70 g cukru (aż do uzyskania jaśniejszego koloru), a białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mąkę przesianą z matchą i solą. Po wymieszaniu dodaj pianę z białek i
    delikatnie mieszaj przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia.
  2. Masa serowa:
    Serek Philadelphia wymieszaj dokładnie z mlekiem i cukrami. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na parę minut do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej, a później zdejmij naczynie z płyty gazowej. Dodaj łyżkę masy serkowej do rozpuszczonej żelatyny  i wymieszaj. Dopiero wtedy przelej żelatynę do reszty masy. Jeśli nadal będą robić się grudki w masie, możesz podgrzewać ją w kąpieli wodnej do roztopienia. Przygotowany wcześniej biszkopt zalej masą z serka Philadelphia.  Wstaw go do lodówki na 2 godz. do lodówki.
  3. Galaretka:
    Przelej do rondelka wodę, sok z arbuza, sok z cytryny i wsyp cukier. Podgrzewaj całość do rozpuszczenia cukru, a następnie zdejmij rondelek z kuchenki gazowej. W osobnej miseczce zalej żelatynę wodą i zaczekaj aż nasiąknie. Przełóż żelatynę do rondelka i dokładnie wymieszaj. Wyjmij sernik z lodówki i na wierzchu poukładaj pastylki czekoladowe. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, przelej ją na sernik i wstaw do lodówki na kolejne 2 godz.

Porada: żeby z łatwością wydobyć gotowy sernik z tortownicy, owiń ją gorącym ręcznikiem lub zabezpiecz folią i zanurz w ciepłej wodzie.

Mam ochotę na

Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
czas przygotowania: 40 minut
Brownie Trifle
Brownie Trifle
czas przygotowania: 10 minut
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
czas przygotowania: 50 minut
Kanapka z boczkiem i szparagami
Kanapka z boczkiem i szparagami
czas przygotowania: 20 minut
Płatki owsiane z pieczarkami i chipsem z szynki parmeńskiej
Płatki owsiane z pieczarkami i chipsem z szynki parmeńskiej
czas przygotowania: 20 minut