Kotleciki kalafiorowe z limonkowym sosem tahini

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Kotleciki:
• 1 średni kalafior (ok. 800 g)
• 250 g serka Philadelphia z ziołami
• 1 jajko
• ⅓ szklanki bułki tartej (lub więcej)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku
• olej do smażenia (np. rzepakowy lub oliwa z oliwek)

Limonkowy sos tahini:
• 2 łyżki tahini
• 2 łyżki serka Philadelphia Original
• sok z 1 limonki
• 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
• 2-3 łyżki wody
• szczypta soli

Do podania:
• 40 g serka Philadelphia z ziołami (po ok. 10 g na porcję)
• świeży koperek

Sposób przygotowania

Kotleciki:

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki (ok. 10 minut). Następnie odcedź i ostudź.
  2. Rozgnieć kalafior widelcem lub zblenduj na grubszą masę.
  3. Dodaj 250 g serka z ziołami, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj, aż masa stanie się zwarta. Jeśli będzie zbyt luźna, dosyp więcej bułki tartej.
  4. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor (ok. 3-4 minuty z każdej strony).

Limonkowy sos tahini:

  1. W miseczce wymieszaj tahini, 2 łyżki serka śmietankowego, sok z limonki, miód lub syrop klonowy oraz szczyptę soli.
  2. Stopniowo dolewaj wodę, mieszając, aż uzyskasz kremową, odpowiednio płynną konsystencję.

Podanie:

  1. Ułóż kotleciki na talerzu i dodaj po 10 g serka z ziołami na każdą porcję.
  2. Podaj z miseczką limonkowego sosu tahini. Całość posyp świeżym koperkiem.

Mam ochotę na

Tartaletki banoffee
Tartaletki banoffee
czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia
Pita z krewetkami w miodzie
Pita z krewetkami w miodzie
czas przygotowania: 30 minut
Pudding z tapioki
Pudding z tapioki
czas przygotowania: 30 minut
Burgery sushi
Burgery sushi
czas przygotowania: 50 minut
Spaghetti z kremowym pesto
Spaghetti z kremowym pesto
czas przygotowania: 20 minut