Ogon bobra

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 35 minut + 1 godz. wyrastania

Składniki

  • 175 g serka Philadelphia Milka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 16 g suchych drożdży
  • 70 g cukru + 5 g do zaczynu
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 g soli
  • 1 l oleju (do smażenia)
  • 150 g truskawek
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj w miseczce drożdże z 5 g cukru w ciepłej wodzie i odstaw na 10 minut, aż powstanie piana na powierzchni.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do miski roztopione masło, cukier wanilinowy, ciepłe mleko, pozostały cukier oraz jajka i mieszaj do połączenia składników.
  3. Następnie wsyp mąkę, sól i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i lekko kleiste.
  4. Przełóż gotowe ciasto do wysmarowanej olejem miski i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Nagrzej olej w garnku do 180°C.
  6. Podziel ciasto na 5 części (lub 10 mniejszych). Spłaszcz każdy kawałek, nadając mu kształt ogona bobra na prostokątach z papieru do pieczenia. Możesz naciąć nożem kratkę na powierzchni ciasta.
  7. Wkładaj do rozgrzanego oleju po jednym ogonie na papierze, wyłów papier i smaż po 30 sekund z każdej strony. Przekładaj ogony na ręcznik papierowy.
  8. Posmaruj każdy ogon bobra serkiem Philadelphia Milka, a następnie posyp pokrojonymi truskawkami i pokruszonymi orzechami.

Mam ochotę na

Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut
Grillowana ośmiorniczka
Grillowana ośmiorniczka
czas przygotowania: 2,5 godziny
Sernik arbuzowy
Sernik arbuzowy
czas przygotowania: 70 minut + czas tężenia
Przekąski kanapkowe
Przekąski kanapkowe
czas przygotowania: 10 minut
Sernikoszarlotka
Sernikoszarlotka
czas przygotowania: 90 minut + 2 godziny chłodzenia