Mleko, masło i łyżkę cukru podgrzej w garnku do momentu, aż masło się rozpuści i masa zacznie wrzeć.
Do masy dodaj przesianą mąkę i energicznie wymieszaj. Mieszaj przez kilka minut na średniej temperaturze. Przełóż ciasto do naczynia miksera i odstaw na 5-10 minut do wystygnięcia.
Roztrzep jajka. Do lekko ciepłego ciasta dodawaj partiami masę jajeczną i mieszaj mikserem do momentu uzyskania lekko lejącej konsystencji.
Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj małe ptysie o szerokości 2-3 cm i wysokości około 2 cm. Zostaw duże odstępy między ptysiami, ponieważ ciasto mocno urośnie podczas pieczenia.
Piecz w 200 st. C przez 10 minut, następnie przez 5 minut w 180 st. C.
Przygotuj krem. Serek Phily, śmietanę i cukier puder ubij za pomocą miksera. Wstaw do lodówki.
Upieczone ptysie odstaw do wystudzenia. Następnie przekrój i przełóż kremem serkowo-śmietankowym.