Bożonarodzeniowe ciasto z malinami

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 135 minut

Składniki

Krem:

  • 500 g serka Philadelphia Original
  • 3 g mielonej wanilii
  • 90 g cukru
  • 50 ml mleka

Biszkopt:

  • 8 żółtek
  • 8 jajek
  • 8 białek
  • 315 g cukru drobnego + 100 g
  • 200 g mąki typu 450

Syrop rozmarynowy:

  • 240 g cukru
  • 480 ml wody
  • 21 g świeżego rozmarynu

Dżem:

  • 500 g dżemu malinowego
  • 16 g żelatyny

Dodatki:

  • 70 g świeżych malin
  • 7 g świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Syrop: zagotuj wodę z cukrem i rozmarynem, odstaw do wystudzenia.
  2. Biszkopt: nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu). Wbij do misy miksera całe jajka, dodaj żółtka, dosyp 315 g drobnego cukru i miksuj, aż masa pojaśnieje. W osobnej misce ubij białka, stopniowo dosypując 100 g cukru (do rozpuszczenia). Ubijaj, aż piana będzie sztywna, nie dłużej. Delikatnie wymieszaj pianę z białek z jajkami i żółtkami, dodaj przesianą mąkę i ostrożnie połącz składniki. Dwie płytkie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź na nich równomiernie masę i piecz przez 9 minut, aż wierzch się zrumieni. Przygotuj kolejne dwa arkusze papieru. Ostudź lekko ciasto na kratce, przykryj arkuszami papieru i obróć je, żeby odkleić papier, na którym było pieczone. Nasącz płaty ciasta syropem rozmarynowym i odstaw je do lodówki na 30 minut.
  3. Dżem: przełóż dżem do garnka i zagotuj, aby się roztopił. Żelatynę namocz w małej ilości wody, aż napęcznieje. Zahartuj ją łyżką płynnego dżemu, wlej do garnka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Gdy dżem zacznie tężeć, posmaruj nim płaty ciasta i wstaw je do lodówki na 30-40 minut.
  4. Krem: serek Philadelphia zmiksuj z mlekiem, wanilią i cukrem. Rozsmaruj równo masę na warstwie dżemu i ponownie wstaw do lodówki na 20 minut.
  5. Pokrój ciasto na długie, równe (!) pasy o szerokości 4 cm i zacznij je zwijać, tworząc pionowy rulon. Kolejne paski przykładaj do boku rulonu. Zwinięte ciasto udekoruj świeżymi malinami, rozmarynem i łezkami kremu. Przechowuj je w lodówce

Mam ochotę na

Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
czas przygotowania: 30 minut
Ziemniaczki w mundurkach z serkiem Philadelphia i salsą pomidorową
Ziemniaczki w mundurkach z serkiem Philadelphia i salsą pomidorową
czas przygotowania: 10 minut
Zielone pierogi à la uszka
Zielone pierogi à la uszka
czas przygotowania: 75 minut
Hünkar beğendi
Hünkar beğendi
czas przygotowania: 50 minut
Sernik krakowski
Sernik krakowski
czas przygotowania: 35 minut + 60 minut (czas pieczenia) + czas studzenia