Ramen z imbirową wołowiną

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 7 godzin

Składniki

Składniki na ramen:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych
  • 15 cm korzenia imbiru
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 20 g grzybów shiitake
  • 3 średnie marchewki
  • 1 płat wodorostów kombu
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 100 ml sosu sojowego
  • 60 ml sake
  • 125 g serka Philadelphia Original

Składniki na wołowinę:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 6 jajek
  • 1 marchewka
  • 220 g makaronu ramen
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • płatki chilli
  • 125 g serka Philadelphia Original

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku umieść kości wieprzowe i drobiowe, plastry imbiru i marchewki, przekrojoną główkę czosnku, przekrojoną papryczkę chilli, grzyby shiitake, wodorost kombu, goździki i gwiazdkę anyżu. Zalej wszystko zimną wodą (około 2 litry), aby przykryć składniki.
  2. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyjmij wodorost kombu. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez 6 godzin.
  3. Ugotowany bulion przecedź przez sito, dopraw sosem sojowym i sake. Dodaj serek Philadelphia, mieszając aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Grzyby shiitake pokrój w cienkie plasterki i odłóż na bok.
  5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj mieloną wołowinę, dopraw solą i pieprzem. Smaż na mocnym ogniu, aż mięso się zrumieni. Dodaj starty imbir i przeciśnięty czosnek, dopraw sosem sojowym i rybnym. Smaż przez kolejne 3 minuty.
  6. Jajka włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Następnie zanurz je w zimnej wodzie, aby ułatwić obieranie. Obierz jajka i przekrój każde na pół.
  7. Makaron ramen ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  8. Do miseczek wyłóż ugotowany makaron, mięso, połówki jajek, kilka plasterków grzybów shiitake i marchewkę pokrojoną w zapałki. Zalej całość gorącym bulionem.
  9. Udekoruj danie dwoma kleksami serka Philadelphia, płatkami chilli, kolendrą i szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Ciastka z bobu
Ciastka z bobu
czas przygotowania: 60 minut
Rollsy z karmelizowaną papryką i chorizo
Rollsy z karmelizowaną papryką i chorizo
czas przygotowania: 45 minut
Różowa sałatka
Różowa sałatka
czas przygotowania: 25 minut
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia
Wołowina zapiekana w cieście francuskim
Wołowina zapiekana w cieście francuskim
czas przygotowania: 75 minut