Całą pomarańczę włóż do garnka z wodą i gotuj przez 30 minut, aby zmiękła i straciła goryczkę. Po ostudzeniu pokrój ją wraz ze skórką na kawałki, usuwając pestki i zmiksuj w blenderze na gładką pastę.
W misce utrzyj 200 g serka z cukrem, a następnie wbijaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach.
Wlej roztopione masło, ekstrakt waniliowy oraz zblendowaną pomarańczę i wymieszaj.
W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie szpatułką.
Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (o średnicy 22 cm).
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Krem:
Wymieszaj 250 g serka z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, aż uzyskasz gładki krem.
Dekoracja:
Pomarańcze sycylijskie pokrój w cienkie plasterki.
Na ostudzonym cieście rozsmaruj krem, ułóż plasterki pomarańczy i posyp startą skórką pomarańczową.