Jajka faszerowane awokado

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 5 jajek rozmiar L
  • 140 g awokado
  • 60 g krewetek tygrysich
  • 15 ml soku z limonki
  • 15 g papryczki jalapeno
  • 2 g świeżego szczypiorku
  • 10 g masła
  • 2 g czerwonego pieprzu
  • 2 g soli gruboziarnistej
  • 5 g sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę na jajka i dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie gotuj jajka przez 10 minut. Po upływie tego czasu zalej jajka zimną wodą i obierz ze skorupek.
  2. Odkrój 0,5 cm spodu oraz 1 cm wierzchołka jajka i wydobądź małą łyżeczką żółtka. Obierz awokado i zblenduj je wraz z serkiem Philadelphia Light, żółtkami, sokiem z limonki oraz jalapeno i odstaw na 15 minut do lodówki.
  3. Na małej patelni rozpuść masło i przez 2 minuty smaż krewetki, ostudź. Krem z awokado przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj jajka.
  4. Na wierzchu każdego jajka ułóż krewetkę, szczypiorek oraz czerwony pieprz.

Mam ochotę na

Mango mastani
Mango mastani
czas przygotowania: 30 minut + czas mrożenia
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa
czas przygotowania: 25 minut
Burger wołowy
Burger wołowy
czas przygotowania: 60 minut
Patatas bravas
Patatas bravas
czas przygotowania: 45 minut
Picarones
Picarones
czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania