Piekarnik nagrzej do 160°C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier, cały czas miksując (ok. 15 minut).
Gdy piana będzie gęsta i szklista, dodaj sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez minutę. Dodaj garść posiekanych pistacji i wymieszaj łyżką.
Pianę podziel na dwie blachy do pieczenia, tworząc okręgi o średnicy ok. 21 cm.
Piecz na wyższym i niższym poziomie piekarnika przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C z termoobiegiem i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjmij upieczone blaty i wystudź.
Śmietankę kremówkę ubij na gęstą śmietanową masę, dodaj kajmak i ubij na bardziej puszystą masę. Dodaj serek i zmiksuj.
Połowę masy wyłóż na blat bezowy, posyp połową pistacji, to samo zrób z drugim blatem. Podawaj bezpośrednio po udekorowaniu pistacjami.