Dacquoise z kremem kajmakowym i pistacjami

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 180 minut

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • garść posiekanych pistacji
  • 250 g serka Philadelphia Light
  • 125 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 100 g masy kajmakowej
  • garść posiekanych pistacji

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 160°C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier, cały czas miksując (ok. 15 minut).
  3. Gdy piana będzie gęsta i szklista, dodaj sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez minutę. Dodaj garść posiekanych pistacji i wymieszaj łyżką.
  4. Pianę podziel na dwie blachy do pieczenia, tworząc okręgi o średnicy ok. 21 cm.
  5. Piecz na wyższym i niższym poziomie piekarnika przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C z termoobiegiem i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjmij upieczone blaty i wystudź.
  6. Śmietankę kremówkę ubij na gęstą śmietanową masę, dodaj kajmak i ubij na bardziej puszystą masę. Dodaj serek i zmiksuj.
  7. Połowę masy wyłóż na blat bezowy, posyp połową pistacji, to samo zrób z drugim blatem. Podawaj bezpośrednio po udekorowaniu pistacjami.

Mam ochotę na

Ziemniaczki Hasselback
Ziemniaczki Hasselback
czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Fish burger
Fish burger
czas przygotowania: 15 minut
Pierniczki dla Mikołaja
Pierniczki dla Mikołaja
czas przygotowania: 120 minut
Tort naleśnikowy red velvet
Tort naleśnikowy red velvet
czas przygotowania: 2,5 godziny
Krem z buraków i jabłek
Krem z buraków i jabłek
czas przygotowania: 45 minut