Tort naleśnikowy

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej

Krem:

  • 250 g serka Philadelphia Original
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 500 ml śmietanki 36%.

Dodatki:

  • 250 g jeżyn
  • 250 g malin

Sposób przygotowania

Przygotuj naleśniki:
1. Wbij do miski dwa jajka, dodaj cukier waniliowy, cukier, mleko oraz mąkę. Miksuj, aż masa będzie jednolita. Odstaw ciasto na 10-15 minut, aby odpoczęło.
2. Wylej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię naleśnikową. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor a następnie odstaw je do wystudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Dodaj serek Philadelphia i delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.

Złóż tort naleśnikowy:
4. Boki i dno tortownicy wyłóż naleśnikami. Na dno połóż dodatkowy placek i wyłóż porcję kremu. Dodaj maliny, przykryj naleśnikiem i nałóż kolejną warstwę kremu, tym razem z jeżynami. Powtarzaj te czynności 4 razy. Ostatnią warstwą powinien być naleśnik.
5. Zawiń wystające brzegi naleśników do środka i wstaw tort do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu usuń rant tortownicy. Udekoruj tort jeżynami i malinami, a następnie pokrój na porcje.

Mam ochotę na

Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
czas przygotowania: 40 minut
Sernik Espresso
Sernik Espresso
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy
czas przygotowania: 90 minut
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa
czas przygotowania: 65 minut
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
czas przygotowania: 30 minut