W średnim garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek. Włóż gałązki tymianku i smaż całość przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Pietruszkę, seler i ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, mieszając sporadycznie.
Dodaj różyczki kalafiora, a następnie zalej wszystko wodą – wystarczy tyle, aby przykryć wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Po upływie czasu gotowania wyjmij gałązki tymianku. Do zupy dodaj 125 g serka Philadelphia Original i zmiksuj całość na gładki krem przy użyciu blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie grzanek: odkrój skórkę z kromek chleba i pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj kostki chleba i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż chleb stanie się złoty i chrupiący.
Krem podawaj na gorąco z kleksem serka Philadelphia, chrupiącymi grzankami i listkami świeżego tymianku do dekoracji.