Krem z białych warzyw

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 3 ziemniaki
  • ½ główki kalafiora
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki serka Philadelphia Original
  • 2 kromki chleba
  • oliwa do smażenia
  • listki tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W średnim garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek. Włóż gałązki tymianku i smaż całość przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Pietruszkę, seler i ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, mieszając sporadycznie.
  3. Dodaj różyczki kalafiora, a następnie zalej wszystko wodą – wystarczy tyle, aby przykryć wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Po upływie czasu gotowania wyjmij gałązki tymianku. Do zupy dodaj 125 g serka Philadelphia Original i zmiksuj całość na gładki krem przy użyciu blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Przygotowanie grzanek: odkrój skórkę z kromek chleba i pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj kostki chleba i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż chleb stanie się złoty i chrupiący.
  6. Krem podawaj na gorąco z kleksem serka Philadelphia, chrupiącymi grzankami i listkami świeżego tymianku do dekoracji.

Mam ochotę na

Panna cotta z bezą lawendową
Panna cotta z bezą lawendową
czas przygotowania: 4 godziny
Miniburgerki
Miniburgerki
czas przygotowania: 40 minut
Churros
Churros
czas przygotowania: 30 minut
Tureckie kofty z dipem
Tureckie kofty z dipem
czas przygotowania: 35 minut
Cytrynowy tort z serkiem Phily
Cytrynowy tort z serkiem Phily
czas przygotowania: 3 godz.