Rolada biszkoptowa z kremem kawowym

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki

Krem:

  • 350 g serka Philadelphia Original
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 15 g kawy rozpuszczalnej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 marakuje

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 marakuja

Sposób przygotowania

Biszkopt:

1. Nagrzej piekarnik do 170°C. Blaszkę z kuchenki (30×35 cm) wyłóż papierem do wypieków. Oddzielone od żółtek białka ubij na sztywno ze szczyptą soli w misie miksera. Nie przerywając miksowania, dodawaj partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Ubita z 5 jajek masa jajeczna powinna być lśniąca i pełna pęcherzyków powietrza. Dosyp do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj za pomocą szpatułki. Gotową masę przelej na blaszkę i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut na złoty kolor.

2. Przygotuj lnianą ścierkę i oprósz ją drobnym cukrem. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i odwróć do góry dnem. Odlep papier do pieczenia i razem z lnianym materiałem zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw do wystudzenia.

Krem:

3. Składniki na krem powinny mieć temperaturę pokojową. Kawę rozpuść w podgrzanej śmietance i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem. Następnie dodaj do masy serek Philadelphia Original oraz przygotowaną wcześniej kawę i zmiksuj krótko do połączenia się składników.

4. Rozwiń wystudzoną roladę i rozsmaruj na niej równomiernie warstwę kremu. Na masę nałóż miąższ z czterech owoców marakui. Tak przygotowaną roladę zwiń i wstaw do lodówki.

Polewa i dekoracja:

5. Śmietankę 30% podgrzej w rondelku, następnie zdejmij z kuchenki i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj polewę do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę 36% ubij na sztywno z cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.

6. Wyjmij roladę z lodówki i oblej polewą czekoladową. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na 15 minut. Po tym czasie udekoruj roladę bitą śmietaną z rękawa cukierniczego i miąższem z marakui.

Mam ochotę na

Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
czas przygotowania: 60 minut
Serkowy wianek
Serkowy wianek
czas przygotowania: 30 minut
Kanapka z boczkiem i szparagami
Kanapka z boczkiem i szparagami
czas przygotowania: 20 minut
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
Tartaletki banoffee
Tartaletki banoffee
czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia