Sałatka z makaronem udon

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 150 g krewetek
  • 200 g makaronu udon
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g pędów z bambusa
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • ¼ pęczka mięty
  • szczypta chili

Sposób przygotowania

1. Krewetki obierz z pancerzyków i oczyść. Makaron udon przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

2. Do rondelka włóż starty imbir, cukier i wlej ocet ryżowy. Doprowadź do wrzenia i dodaj do garnka krewetki. Gotuj krewetki po 30 sekund z każdej strony. Zdejmij naczynie z ognia. Dołóż 25 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem, sok z limonki, sos sojowy, rybny oraz chili. Całość zamieszaj.

3. Makaron wyłóż na dwa talerze. Dodaj pomidorki, pędy bambusa oraz krewetki z sosem. Dokładnie wymieszaj składniki. Na wierzch sałatki nałóż po 50 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem. Przed podaniem udekoruj danie orzeszkami ziemnymi i posiekaną miętą.

Mam ochotę na

Żur podany z pieczywem z serkiem Phily
Żur podany z pieczywem z serkiem Phily
czas przygotowania: 50 minut
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
czas przygotowania: 20 minut
Sernik milionera
Sernik milionera
czas przygotowania: 40 minut
Wielkanocny pankejk – zając
Wielkanocny pankejk – zając
czas przygotowania: 30 minut
Eklery z kremem i kruszonką
Eklery z kremem i kruszonką
czas przygotowania: 90 minut