Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 150 g ryżu arborio
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 serka opakowania Philadelphia Original
  • 150 ml wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • 300 ml bulionu
  • pół cukinii
  • 5 pieczarek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zeszklij cebulę z czosnkiem na maśle. Wsyp ryż arborio i podsmaż przez kilka minut, dokładnie mieszając. Zalej całość winem i odparuj, cały czas mieszając. Powoli dolewaj małymi porcjami bulion i gotuj bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Powinno to zająć około 15-20 minut, aż cały bulion zostanie wypity przez ryż (ziarenka ryżu mają być al dente). Dodaj serek Philadelphia i parmezan, dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 5 minut. Na patelni podsmaż na maśle pokrojoną w plastry cukinię i ćwiartki pieczarek. Dodaj je do gotowego ryżu i od razu podaj danie na stół.

Mam ochotę na

Brownie Trifle
Brownie Trifle
czas przygotowania: 10 minut
Żeberka w sosie BBQ
Żeberka w sosie BBQ
czas przygotowania: 2 godziny
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania: 40 minut
Kurczak po normandzku
Kurczak po normandzku
czas przygotowania: 50 minut
Sałatka owocowa
Sałatka owocowa
czas przygotowania: 20 minut