Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 150 g ryżu arborio
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 serka opakowania Philadelphia Original
  • 150 ml wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • 300 ml bulionu
  • pół cukinii
  • 5 pieczarek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zeszklij cebulę z czosnkiem na maśle. Wsyp ryż arborio i podsmaż przez kilka minut, dokładnie mieszając. Zalej całość winem i odparuj, cały czas mieszając. Powoli dolewaj małymi porcjami bulion i gotuj bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Powinno to zająć około 15-20 minut, aż cały bulion zostanie wypity przez ryż (ziarenka ryżu mają być al dente). Dodaj serek Philadelphia i parmezan, dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 5 minut. Na patelni podsmaż na maśle pokrojoną w plastry cukinię i ćwiartki pieczarek. Dodaj je do gotowego ryżu i od razu podaj danie na stół.

Mam ochotę na

Zielona sałatka
Zielona sałatka
czas przygotowania: 15 minut
Bánh mì z imbirowym boczkiem
Bánh mì z imbirowym boczkiem
czas przygotowania: 25 minut
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut
Różowa sałatka
Różowa sałatka
czas przygotowania: 25 minut
Tort różany
Tort różany
czas przygotowania: 1 godzina 30 minut + czas studzenia ciasta