Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i również drobno posiekaj.
W małej misce połącz posiekaną szalotkę i chilli z serkiem Philadelphia Light. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Odłóż 4 płaskie łyżeczki serka na późniejsze użycie do dekoracji.
Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej o grubości 2–3 mm, korzystając z mandoliny.
Rozsmaruj równomiernie serek na dwóch talerzach. Ułóż na nim plastry buraka, lekko na siebie zachodzące.
W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę z pesto. Mieszankę równomiernie rozprowadź po ułożonych plastrach buraka.
Posyp całość prażonym słonecznikiem. Dekoracyjnie ułóż odłożone wcześniej kleksy serka i listki natki pietruszki na wierzchu.