Carpaccio z buraka

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • ½ szalotki
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ugotowane buraki
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i również drobno posiekaj.
  2. W małej misce połącz posiekaną szalotkę i chilli z serkiem Philadelphia Light. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Odłóż 4 płaskie łyżeczki serka na późniejsze użycie do dekoracji.
  4. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej o grubości 2–3 mm, korzystając z mandoliny. 
  5. Rozsmaruj równomiernie serek na dwóch talerzach. Ułóż na nim plastry buraka, lekko na siebie zachodzące.
  6. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę z pesto. Mieszankę równomiernie rozprowadź po ułożonych plastrach buraka.
  7. Posyp całość prażonym słonecznikiem. Dekoracyjnie ułóż odłożone wcześniej kleksy serka i listki natki pietruszki na wierzchu.

Mam ochotę na

Śledzie pod chrzanową pierzynką
Śledzie pod chrzanową pierzynką
czas przygotowania: 30 minut
Ziemniaczki Hasselback
Ziemniaczki Hasselback
czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Karkówka z grilla
Karkówka z grilla
czas przygotowania: 40 minut
Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora
czas przygotowania: 45 minut
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
czas przygotowania: 15 minut