Carpaccio z buraka

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • ½ szalotki
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ugotowane buraki
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i również drobno posiekaj.
  2. W małej misce połącz posiekaną szalotkę i chilli z serkiem Philadelphia Light. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Odłóż 4 płaskie łyżeczki serka na późniejsze użycie do dekoracji.
  4. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej o grubości 2–3 mm, korzystając z mandoliny. 
  5. Rozsmaruj równomiernie serek na dwóch talerzach. Ułóż na nim plastry buraka, lekko na siebie zachodzące.
  6. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę z pesto. Mieszankę równomiernie rozprowadź po ułożonych plastrach buraka.
  7. Posyp całość prażonym słonecznikiem. Dekoracyjnie ułóż odłożone wcześniej kleksy serka i listki natki pietruszki na wierzchu.

Mam ochotę na

Sernik wytrawny z pomidorami
Sernik wytrawny z pomidorami
czas przygotowania: 1 godzina 30 min + 8 godzin studzenia
Sernik czereśniowy na zimno
Sernik czereśniowy na zimno
czas przygotowania: 30 minut oraz czas schłodzenia
Paszteciki bożonarodzeniowe
Paszteciki bożonarodzeniowe
czas przygotowania: 135 minut
Empanady
Empanady
czas przygotowania: 2 godziny
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia naleśników