Pierogi piernikowe

Ilość porcji: 5 (25 sztuk)
Czas przygotowania: 65 minut

Składniki

  • 500 g serka Philadelphia Light
  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko + 1 jajko do farszu
  • 1 g soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 70 g rodzynek
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, przyprawę do piernika i sól. Dodaj jajko, olej i zagnieć ciasto. Dolewaj stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiaj, sporadycznie podsypując odrobiną mąki, aż masa będzie elastyczna i przestanie się kleić (możesz użyć miksera planetarnego).
  3. Rozwałkuj ciasto do grubości 3 mm i wycinaj okręgi przy pomocy rantu o średnicy 10 cm.
  4. Serek Philadelphia Light wymieszaj z jajkiem, cukrami oraz odsączonymi rodzynkami. Na każdy placek nakładaj łyżeczkę farszu. Zwilż brzegi ciasta i sklej, robiąc falbankę.
  5. Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzucaj pierogi na wrzątek partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 2 minuty i wyławiaj je łyżką cedzakową. 

Mam ochotę na

Hot dogi
Hot dogi
czas przygotowania: 20 minut
Ciasteczka dla Mikołaja
Ciasteczka dla Mikołaja
czas przygotowania: 90 minut
Crumble z owocami
Crumble z owocami
czas przygotowania: 35 minut
Żur podany z pieczywem z serkiem Phily
Żur podany z pieczywem z serkiem Phily
czas przygotowania: 50 minut
Chłodnik rzodkiewkowy
Chłodnik rzodkiewkowy
czas przygotowania: 15 minut