Kurczaka pokrój w kostkę o wielkości 2 cm, oprósz solą i pieprzem. Przenieś do miski i dodaj wszystkie składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Wyjmij kurczaka z lodówki około 15 minut przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową. Następnie wyjmij kurczaka z marynaty, używając papierowych ręczników do usunięcia jej nadmiaru.
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i przesmaż kurczaka z każdej strony po minucie, aż do uzyskania złotego koloru.
W średnim garnku roztop masło na średnim ogniu, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj wszystkie przyprawy (słodką i ostrą paprykę, kmin rzymski, garam masala) i smaż, mieszając przez kolejną minutę.
Do garnka dodaj passatę pomidorową, cukier, ocet winny, sól i świeżo zmielony pieprz. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do sosu dodaj obsmażone kawałki kurczaka. Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 10–15 minut, lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie.
Dodaj śmietanę kremówkę i gładki serek kremowy Philadelphia ze szczypiorkiem. Dokładnie wymieszaj, aby sos stał się gładki.
Kurczaka tikka masala udekoruj kleksami serka, posiekaną kolendrą i szczypiorkiem. Podawaj z ryżem, chlebkami pita lub naan.