Omlet cesarski

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka truskawek
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Mąkę połącz z żółtkami, cukrem i mlekiem – wymieszaj dokładnie rózgą do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą mączno-mleczną.
  4. Rozpuść masło na patelni i wlej masę.
  5. Smaż omlet około 5 minut z jednej strony. Po przewróceniu na drugą stronę smaż jeszcze 3 minuty.
  6. Omlet porozrywaj dwoma widelcami. Kawałki oprósz cukrem pudrem. Każdą porcję serwuj z powidłami, serkiem, malinami i truskawkami.

Mam ochotę na

Kanapka z boczkiem i szparagami
Kanapka z boczkiem i szparagami
czas przygotowania: 20 minut
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
czas przygotowania: 60 minut
Chłodnik z jagód z owocami jagodowymi
Chłodnik z jagód z owocami jagodowymi
czas przygotowania: 5 minut
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
czas przygotowania: 30 minut
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński
czas przygotowania: 120 minut