Pieczony dorsz z warzywami i sosem ziołowo-cytrynowym

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 400 g filetu z dorsza
  • 400 g małych ziemniaków
  • 6 małych cukinii typu „baby”
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 65 g Philadelphia z ziołami
  • 25 ml soku z cytryny
  • 5 g startej skórki z cytryny
  • 90 ml mleka
  • 1 g białego pieprzu mielonego
  • 0,5 g czarnego pieprzu młotkowanego
  • 2,5 g soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Oliwę wlej do miski i wymieszaj z białym pieprzem, 1,5 g soli oraz połową soku z cytryny.
  2. Ziemniaki oraz cukinie umyj, następnie przekrój ziemniaczki w poprzek, a cukinie wzdłuż. Warzywa wrzuć do miski z oliwą i wymieszaj. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nie wylewając całej oliwy. Obok ułóż filet z dorsza oraz pomidorki i polej pozostałą oliwą z przyprawami. Piecz 20 minut.
  3. W międzyczasie w małym garnuszku na kuchence lub w mikrofalówce podgrzej mleko. Dodaj do niego serek Philadelphia i energicznie mieszaj trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw sos solą, sokiem z cytryny i skórką oraz czarnym pieprzem.
  4. Rybę wraz z warzywami przełóż na talerz i polej sosem.

Mam ochotę na

Eton mess z pomarańczą
Eton mess z pomarańczą
czas przygotowania: 180 minut
Rollsy z wędzonego łososia
Rollsy z wędzonego łososia
czas przygotowania: 25 minut
Sernik czekoladowy z gruszką
Sernik czekoladowy z gruszką
czas przygotowania: 20 minut
Pieczarki Portobello z jajkami przepiórczymi
Pieczarki Portobello z jajkami przepiórczymi
czas przygotowania: 40 minut
Makrela z ziemniakami
Makrela z ziemniakami
czas przygotowania: 15 minut