Pieczony dorsz z warzywami i sosem ziołowo-cytrynowym
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki
400 g filetu z dorsza
400 g małych ziemniaków
6 małych cukinii typu „baby”
2 gałązki pomidorków koktajlowych
70 ml oliwy z oliwek
65 g Philadelphia z ziołami
25 ml soku z cytryny
5 g startej skórki z cytryny
90 ml mleka
1 g białego pieprzu mielonego
0,5 g czarnego pieprzu młotkowanego
2,5 g soli
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 200°C. Oliwę wlej do miski i wymieszaj z białym pieprzem, 1,5 g soli oraz połową soku z cytryny.
Ziemniaki oraz cukinie umyj, następnie przekrój ziemniaczki w poprzek, a cukinie wzdłuż. Warzywa wrzuć do miski z oliwą i wymieszaj. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nie wylewając całej oliwy. Obok ułóż filet z dorsza oraz pomidorki i polej pozostałą oliwą z przyprawami. Piecz 20 minut.
W międzyczasie w małym garnuszku na kuchence lub w mikrofalówce podgrzej mleko. Dodaj do niego serek Philadelphia i energicznie mieszaj trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw sos solą, sokiem z cytryny i skórką oraz czarnym pieprzem.
Rybę wraz z warzywami przełóż na talerz i polej sosem.