Pieczony dorsz z warzywami i sosem ziołowo-cytrynowym

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 400 g filetu z dorsza
  • 400 g małych ziemniaków
  • 6 małych cukinii typu „baby”
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 65 g Philadelphia z ziołami
  • 25 ml soku z cytryny
  • 5 g startej skórki z cytryny
  • 90 ml mleka
  • 1 g białego pieprzu mielonego
  • 0,5 g czarnego pieprzu młotkowanego
  • 2,5 g soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Oliwę wlej do miski i wymieszaj z białym pieprzem, 1,5 g soli oraz połową soku z cytryny.
  2. Ziemniaki oraz cukinie umyj, następnie przekrój ziemniaczki w poprzek, a cukinie wzdłuż. Warzywa wrzuć do miski z oliwą i wymieszaj. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nie wylewając całej oliwy. Obok ułóż filet z dorsza oraz pomidorki i polej pozostałą oliwą z przyprawami. Piecz 20 minut.
  3. W międzyczasie w małym garnuszku na kuchence lub w mikrofalówce podgrzej mleko. Dodaj do niego serek Philadelphia i energicznie mieszaj trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw sos solą, sokiem z cytryny i skórką oraz czarnym pieprzem.
  4. Rybę wraz z warzywami przełóż na talerz i polej sosem.

Mam ochotę na

Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
czas przygotowania: 25 minut
Pstrąg z grillowanymi warzywami
Pstrąg z grillowanymi warzywami
czas przygotowania: 30 minut
Tortellini w kremowym sosie
Tortellini w kremowym sosie
czas przygotowania: 55 minut + czas chłodzenia ciasta
Patatas bravas
Patatas bravas
czas przygotowania: 45 minut
Frittata
Frittata
czas przygotowania: 25 minut