Składniki na spód:
Składniki na masę sernikową:
Składniki na żelkę z borówek:
Przygotowanie spodu:
Zblenduj ciasteczka Oreo (możesz użyć blendera lub włożyć ciasteczka do torebki i rozkruszyć wałkiem). Wymieszaj zblendowane ciasteczka z roztopionym masłem, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 23 cm) papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową do tortownicy, dociśnij ją równomiernie na dnie i wstaw do lodówki, aby się schłodziła, na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotowanie masy sernikowej:
Namocz żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Ubij śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Zmiksuj serek Philadelphia z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Dodaj do masy rozpuszczoną żelatynę, a następnie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką. Przełóż masę serową na schłodzony spód z ciasteczek Oreo i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby masa stężała.
Przygotowanie żelki z borówek:
Podgrzej borówki z cukrem w rondelku, aż puszczą sok i staną się miękkie (około 5 minut). Możesz lekko rozgnieść. Rozpuść żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i dodaj ją do gorących borówek. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudź mieszankę borówkową, a następnie wylej delikatnie na stężałą masę serową. Wstaw sernik ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby żelka całkowicie stężała.
Wyjmij sernik z tortownicy i przełóż na talerz. Pokrój na porcje i podawaj schłodzony.