Sernik borówkowy

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 7 godzin

Składniki

Składniki na spód:

  • 250 g ciasteczek Oreo
  • 80 g masła – roztopionego

Składniki na masę sernikową:

  • 600 g serka Philadelphia Original
  • 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na żelkę z borówek:

  • 300 g świeżych lub mrożonych borówek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie spodu:

Zblenduj ciasteczka Oreo (możesz użyć blendera lub włożyć ciasteczka do torebki i rozkruszyć wałkiem). Wymieszaj zblendowane ciasteczka z roztopionym masłem, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 23 cm) papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową do tortownicy, dociśnij ją równomiernie na dnie i wstaw do lodówki, aby się schłodziła, na czas przygotowywania masy serowej.

Przygotowanie masy sernikowej:

Namocz żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Ubij śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Zmiksuj serek Philadelphia z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Dodaj do masy rozpuszczoną żelatynę, a następnie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką. Przełóż masę serową na schłodzony spód z ciasteczek Oreo i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby masa stężała.

Przygotowanie żelki z borówek:

Podgrzej borówki z cukrem w rondelku, aż puszczą sok i staną się miękkie (około 5 minut). Możesz lekko rozgnieść. Rozpuść żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody i dodaj ją do gorących borówek. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudź mieszankę borówkową, a następnie wylej delikatnie na stężałą masę serową. Wstaw sernik ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby żelka całkowicie stężała.

Wyjmij sernik z tortownicy i przełóż na talerz. Pokrój na porcje i podawaj schłodzony.

Mam ochotę na

Makaron ze szparagami i boczniakami
Makaron ze szparagami i boczniakami
czas przygotowania: 45 minut
Deser czekoladowy
Deser czekoladowy
czas przygotowania: 75 minut
Tarta dyniowa
Tarta dyniowa
czas przygotowania: 90 minut
Kremowa zupa z podgrzybkami
Kremowa zupa z podgrzybkami
czas przygotowania: 60 minut
Panierowane paluszki z tofu
Panierowane paluszki z tofu
czas przygotowania: 25 minut