Pierogi lubelskie

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

Nadzienie:

  • 50 g boczku
  • 100 g serka Philadelphia z ziołami
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • ½ cebuli
  • 4 gałązki mięty
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 g soli

Ponadto:

  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 łyżka oleju
  • 4 gałązki mięty
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

1. Nadzienie: boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż 3−4 minuty. Po czasie dodaj posiekaną drobno cebulę i trzymaj na patelni, aż nabierze złotego koloru. Usmażone dodatki przełóż do miski. Dołóż ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną miętę i serek Philadelphia z ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

2. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wbij do niej jajko. W dzbanku wymieszaj: ciepłą wodę, sól i olej. Wlej mieszaninę do mąki i zagnieć na gładkie ciasto.

3. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub ausztachera wycinaj z ciasta kółka. Łyżeczką nakładaj porcje farszu, brzegi ciasta zlepiaj. Gotowe pierogi układaj na blacie wyłożonym pergaminem.

4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oleju. Wrzucaj do wrzątku pierogi w takiej ilości, aby nie sklejały się w trakcie gotowania. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię odczekaj jeszcze 1,5 minuty i wyławiaj je przy pomocy cedzaka.

5. Ugotowane pierogi ułóż na dużym półmisku, udekoruj 200 g serka Philadelphia z ziołami oraz listkami mięty.

Mam ochotę na

Gazpacho
Gazpacho
czas przygotowania: 45 minut
Naleśniki z serkiem i rabarbarem
Naleśniki z serkiem i rabarbarem
czas przygotowania: 45 minut
Sałatka z quinoą
Sałatka z quinoą
czas przygotowania: 30 minut
Ciastka „jajka sadzone”
Ciastka „jajka sadzone”
czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta
Grillowana ośmiorniczka
Grillowana ośmiorniczka
czas przygotowania: 2,5 godziny