Nadzienie:
Ciasto:
Ponadto:
1. Nadzienie: boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż 3−4 minuty. Po czasie dodaj posiekaną drobno cebulę i trzymaj na patelni, aż nabierze złotego koloru. Usmażone dodatki przełóż do miski. Dołóż ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną miętę i serek Philadelphia z ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
2. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wbij do niej jajko. W dzbanku wymieszaj: ciepłą wodę, sól i olej. Wlej mieszaninę do mąki i zagnieć na gładkie ciasto.
3. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub ausztachera wycinaj z ciasta kółka. Łyżeczką nakładaj porcje farszu, brzegi ciasta zlepiaj. Gotowe pierogi układaj na blacie wyłożonym pergaminem.
4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oleju. Wrzucaj do wrzątku pierogi w takiej ilości, aby nie sklejały się w trakcie gotowania. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię odczekaj jeszcze 1,5 minuty i wyławiaj je przy pomocy cedzaka.
5. Ugotowane pierogi ułóż na dużym półmisku, udekoruj 200 g serka Philadelphia z ziołami oraz listkami mięty.