Przełóż 120 g cukru na zimną patelnię i podgrzewaj powoli do uzyskania złotego karmelu.
W międzyczasie obierz i pokrój ananasa w kostkę 1 × 1 cm.
Gdy cukier się rozpuści i karmel będzie miał złoty kolor, dodaj masło, a po rozpuszczeniu masła: śmietankę i sól.
Gotuj ok. 5 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu, po czym dodaj ananasa i gotuj następne 2 minuty. Przełóż z patelni do miski.
Warstwa serkowa:
Serek Philadelphia Light przełóż do miski wraz z 80 g cukru. Ubij mikserem do uzyskania kremowej i puszystej konsystencji. Dodaj nasiona laski waniliowej.
Do ubitego serka zetrzyj skórkę z limonki, wyciśnij sok z połowy owocu. Całość delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
Serek przekładaj warstwami z ananasem, a przed podaniem odstaw do lodówki dla uzyskania lepszego zbicia i konsystencji. Udekoruj świeżą miętą.