Miniserniczki z czekoladą

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 4 godz.

Składniki

  • 1 kg gęstego twarogu
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka Philadelphia Original
  • barwniki spożywcze: fuksja i fiolet
  • 7 łyżek żelatyny
  • 150 ml wody
  • 800 g herbatników
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania

1. Masło podgrzej do roztopienia i wystudź. Herbatniki zmiel i połącz z masłem. Masę przełóż do 6 okrągłych foremek o średnicy 8 cm każda i wyrównaj, dociskając np. łopatką.

2. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, serkiem oraz śmietaną. Odłóż do osobnego naczynia kilka łyżek masy, zabarw barwnikiem w kolorze fioletu. Pozostały miks serowy podziel na 3 części i każdą z nich zabarw na kolor fuksji o różnej intensywności.

3. Żelatynę wymieszaj z wodą, odstaw na 15 minut, następnie lekko podgrzej. Ok. 1,5 łyżki masy żelatynowej przelej do innego naczynia i wymieszaj z fioletową masą serową. Pozostałą żelatynę podziel na 3 części i każdą wymieszaj z jedną z mas serowych w kolorze fuksji.

4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na garnek z gotującą wodą nałóż miskę z połamaną na kawałki czekoladą, tak aby miska nie dotykała wrzątku. Podgrzewaj do czasu rozpuszczenia się czekolady.

5. Na herbatnikowych spodach układaj poszczególne warstwy, za każdym razem odstawiając foremki do lodówki na ok. 30 min (dla każdej warstwy mas serkowych). Na koniec polej deser rozpuszczoną czekoladą i wstaw całość do lodówki na ok. 3 godziny. Serniczki wyjmij z foremek, udekoruj owocami przed podaniem.

Mam ochotę na

Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
czas przygotowania: 25 minut + czas pieczenia 40 minut
Sernik borówkowy
Sernik borówkowy
czas przygotowania: 7 godzin
Kanapka z marynowanym tofu
Kanapka z marynowanym tofu
czas przygotowania: 25 minut
Warstwowa sałatka kijowska
Warstwowa sałatka kijowska
czas przygotowania: 25 minut
Japońskie hotcakes pani Anety
Japońskie hotcakes pani Anety
czas przygotowania: 25 minut