1. Masło podgrzej do roztopienia i wystudź. Herbatniki zmiel i połącz z masłem. Masę przełóż do 6 okrągłych foremek o średnicy 8 cm każda i wyrównaj, dociskając np. łopatką.
2. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, serkiem oraz śmietaną. Odłóż do osobnego naczynia kilka łyżek masy, zabarw barwnikiem w kolorze fioletu. Pozostały miks serowy podziel na 3 części i każdą z nich zabarw na kolor fuksji o różnej intensywności.
3. Żelatynę wymieszaj z wodą, odstaw na 15 minut, następnie lekko podgrzej. Ok. 1,5 łyżki masy żelatynowej przelej do innego naczynia i wymieszaj z fioletową masą serową. Pozostałą żelatynę podziel na 3 części i każdą wymieszaj z jedną z mas serowych w kolorze fuksji.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na garnek z gotującą wodą nałóż miskę z połamaną na kawałki czekoladą, tak aby miska nie dotykała wrzątku. Podgrzewaj do czasu rozpuszczenia się czekolady.
5. Na herbatnikowych spodach układaj poszczególne warstwy, za każdym razem odstawiając foremki do lodówki na ok. 30 min (dla każdej warstwy mas serkowych). Na koniec polej deser rozpuszczoną czekoladą i wstaw całość do lodówki na ok. 3 godziny. Serniczki wyjmij z foremek, udekoruj owocami przed podaniem.