Sernik japoński

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 375 g serka Philadelphia Original
  • 70 g masła
  • 150 ml mleka
  • 80 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g drobnego cukru
  • 9 jajek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy około 20 cm. Boki oraz spód wyłóż papierem do pieczenia. Papier na boki powinien wystawać 3 cm ponad formę. Od zewnętrznej strony owiń formę folią aluminiową.
  2. Serek Philadelphia, masło i mleko w temperaturze pokojowej zmieszaj w kąpieli wodnej za pomocą trzepaczki. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Do masy dodaj przesiane mąki, sok z cytryny oraz żółtka, wymieszaj.
  4. Białka jaj ze szczyptą soli oraz cukrem ubij na gładką masę.
  5. Pianę dodawaj partiami do masy serkowej. Delikatnie wymieszaj i wlej do formy.
  6. Formę z ciastem umieść w większej blaszce, do której wlej zagotowaną wodę – do 1/3 wysokości okrągłej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, bez termoobiegu. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C, piecz przez kolejne 40 minut. Pozostaw na godzinę do wystygnięcia.
  7. Sernik japoński podawaj posypany matchą lub cukrem pudrem. Udekoruj owocami.

Mam ochotę na

Grillowana jagnięcina z serkiem Philadelphia podana z polentą
Grillowana jagnięcina z serkiem Philadelphia podana z polentą
czas przygotowania: 5 minut
Babeczki z cytrynowym serkiem
Babeczki z cytrynowym serkiem
czas przygotowania: 40 minut
Arbuzowa sałatka
Arbuzowa sałatka
czas przygotowania: 15 minut
Burger z awokado
Burger z awokado
czas przygotowania: 15 minut
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut