Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy około 20 cm. Boki oraz spód wyłóż papierem do pieczenia. Papier na boki powinien wystawać 3 cm ponad formę. Od zewnętrznej strony owiń formę folią aluminiową.
Serek Philadelphia, masło i mleko w temperaturze pokojowej zmieszaj w kąpieli wodnej za pomocą trzepaczki. Odstaw do wystygnięcia.
Do masy dodaj przesiane mąki, sok z cytryny oraz żółtka, wymieszaj.
Białka jaj ze szczyptą soli oraz cukrem ubij na gładką masę.
Pianę dodawaj partiami do masy serkowej. Delikatnie wymieszaj i wlej do formy.
Formę z ciastem umieść w większej blaszce, do której wlej zagotowaną wodę – do 1/3 wysokości okrągłej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, bez termoobiegu. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C, piecz przez kolejne 40 minut. Pozostaw na godzinę do wystygnięcia.
Sernik japoński podawaj posypany matchą lub cukrem pudrem. Udekoruj owocami.