Czas przygotowania:
30 minut + czas chłodzenia3 godziny
Składniki
125 g pokruszonych biszkoptów
20 g przypieczonych migdałów
40 g niesolonego, stopionego masła
2 listki żelatyny
250 g śmietanki
220 g serka Philadelphia Original
100 g cukru pudru
10 ml syropu z liczi
50 g liczi z puszki, owoce pocięte na małe kawałki
50 g liczi do dekoracji
1 arkusz jadalnego złota
Sposób przygotowania
Umieść sześć metalowych foremek o średnicy około 7 centymetrów na blaszce do pieczenia. Możesz użyć innego rozmiaru, jeśli chcesz. Aby zrobić spód serniczków, wymieszaj skruszone biszkopty i posiekane migdały ze stopionym masłem. Podziel masę między foremki i ułóż na ich dnie, dobrze dociskając.
Namocz żelatynę w misce zimnej wody, kiedy zmięknie, dokładnie odsącz nadmiar wody. W międzyczasie podgrzej 50 ml śmietanki w kuchence mikrofalowej. Dodaj zmiękczoną żelatynę i wymieszaj całość, aż się roztopi. Pozostaw do ostygnięcia, ale uważaj aby masa nie stężała.
W misce wymieszaj razem serek Philadelphia, cukier i syrop z liczi, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ubij pozostałą śmietaną. Wmieszaj śmietanę z żelatyną do masy z serkiem Philadelphia, a potem dodaj ubitą śmietanę i kawałki owoców liczi. Odstaw do delikatnego stężenia. Rozdziel masę pomiędzy formy, wygładź ją i pozostaw do schłodzenia na 2-3 godziny.
Zanim podasz deser, wyjmij serniczki z foremek, delikatnie je ocieplając ciepłą ściereczką i wypychając od spodu. Udekoruj każdy kawałek sernika owocem liczi i jadalnym złotem.
Wskazówka: Jadalne złoto można kupić w specjalistycznym sklepie z dekoracjami do ciast. Można go znaleźć także w sklepach online. Możesz zastąpić liczi z puszki świeżymi owocami.