Chałka: Kromki chałki usmaż na suchej patelni, aż będą lekko złociste. Posmaruj je serkiem, a następnie ziołowym pesto.
Jajka po benedyktyńsku: W małym rondlu zagotuj wodę z 2 łyżkami octu. Jajka wbij pojedynczo do filiżanek (po jednym jajku do każdej filiżanki). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, aby wrzątek tylko delikatnie bulgotał. Płynnym ruchem wlej jajko do wody. Powtórz z drugim jajkiem. Gotuj jajka przez 3 minuty. Wyjmij je z wody łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
Sos holenderski: Żółtka ubij na puszystą masę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze, aby uniknąć zważenia). Wciąż ubijając, stopniowo dodawaj rozpuszczone, gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu.
Na posmarowane kromki chałki nałóż po jednym ugotowanym jajku poche i polej sosem holenderskim. Podawaj od razu, póki ciepłe.