Chałka z jajkiem po benedyktyńsku

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 grube kromki chałki
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 2 łyżki ziołowego pesto
  • 2 jajka
  • woda i 2 łyżki octu do gotowania jajek
  • ulubione zioła do dekoracji

Składniki na sos:

  • 4 żółtka
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Chałka:
    Kromki chałki usmaż na suchej patelni, aż będą lekko złociste.
    Posmaruj je serkiem, a następnie ziołowym pesto.
  2. Jajka po benedyktyńsku:
    W małym rondlu zagotuj wodę z 2 łyżkami octu.
    Jajka wbij pojedynczo do filiżanek (po jednym jajku do każdej filiżanki).
    Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, aby wrzątek tylko delikatnie bulgotał. Płynnym ruchem wlej jajko do wody. Powtórz z drugim jajkiem.
    Gotuj jajka przez 3 minuty. Wyjmij je z wody łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
  3. Sos holenderski:
    Żółtka ubij na puszystą masę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze, aby uniknąć zważenia). Wciąż ubijając, stopniowo dodawaj rozpuszczone, gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu.
  4. Na posmarowane kromki chałki nałóż po jednym ugotowanym jajku poche i polej sosem holenderskim. Podawaj od razu, póki ciepłe.

Mam ochotę na

Burger z awokado
Burger z awokado
czas przygotowania: 15 minut
Gazpacho
Gazpacho
czas przygotowania: 45 minut
Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora
czas przygotowania: 45 minut
Chińskie naleśniki z kaczką
Chińskie naleśniki z kaczką
czas przygotowania: 35 minut
Panzanella
Panzanella
czas przygotowania: 30 minut