Zupa meksykańska

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 340 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
  • 190 g czarnej fasoli z puszki (bez zalewy)
  • 720 ml bulionu drobiowego
  • 2 papryczki jalapeño (ok. 60 g)
  • 3 ząbki czosnku (ok. 15 g)
  • 1 cebula (ok. 100 g)
  • 15 g mąki pszennej
  • 1 awokado (ok. 140 g)
  • 6 g kminu rzymskiego
  • 2 g chili
  • 6 g cukru
  • 4 g soli
  • 30 g boczku
  • 5 g listków świeżej kolendry
  • 3 plastry limonki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, jedną papryczkę jalapeño i czosnek pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Plastry boczku poszarp na mniejsze kawałki i smaż na rozgrzanej patelni przez około 6 minut. Po usmażeniu przełóż bekon na ręcznik papierowy.
  3. Na tej samej patelni, na wytopionym z boczku tłuszczu, podsmaż cebulę i jalapeño przez 4-5 minut, a następnie dorzuć czosnek. Po minucie wsyp mąkę, kmin oraz chili i smaż kolejne 2 minuty.
  4. Przełóż składniki do garnka i zalej bulionem. Po zagotowaniu wrzuć do garnka kukurydzę, fasolę, sól oraz cukier.
  5. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj serek Philadelphia Original, dokładnie wymieszaj i zdejmij garnek z palnika. Pokrój awokado w kostkę, posiekaj kolendrę i dodaj do zupy. Przelej zupę meksykańską do misek i posyp chrupiącym bekonem oraz krążkami jalapeño. Udekoruj plastrami limonki.

Mam ochotę na

Nuggetsy z serkowym dipem
Nuggetsy z serkowym dipem
czas przygotowania: 25 minut
Butter chicken
Butter chicken
czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Mule w sosie bleu
Mule w sosie bleu
czas przygotowania: 30 minut
Spring rollsy z serkiem Phily
Spring rollsy z serkiem Phily
czas przygotowania: 30 minut
Kebab
Kebab
czas przygotowania: 35 minut