Zupa meksykańska

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 340 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
  • 190 g czarnej fasoli z puszki (bez zalewy)
  • 720 ml bulionu drobiowego
  • 2 papryczki jalapeño (ok. 60 g)
  • 3 ząbki czosnku (ok. 15 g)
  • 1 cebula (ok. 100 g)
  • 15 g mąki pszennej
  • 1 awokado (ok. 140 g)
  • 6 g kminu rzymskiego
  • 2 g chili
  • 6 g cukru
  • 4 g soli
  • 30 g boczku
  • 5 g listków świeżej kolendry
  • 3 plastry limonki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, jedną papryczkę jalapeño i czosnek pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Plastry boczku poszarp na mniejsze kawałki i smaż na rozgrzanej patelni przez około 6 minut. Po usmażeniu przełóż bekon na ręcznik papierowy.
  3. Na tej samej patelni, na wytopionym z boczku tłuszczu, podsmaż cebulę i jalapeño przez 4-5 minut, a następnie dorzuć czosnek. Po minucie wsyp mąkę, kmin oraz chili i smaż kolejne 2 minuty.
  4. Przełóż składniki do garnka i zalej bulionem. Po zagotowaniu wrzuć do garnka kukurydzę, fasolę, sól oraz cukier.
  5. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj serek Philadelphia Original, dokładnie wymieszaj i zdejmij garnek z palnika. Pokrój awokado w kostkę, posiekaj kolendrę i dodaj do zupy. Przelej zupę meksykańską do misek i posyp chrupiącym bekonem oraz krążkami jalapeño. Udekoruj plastrami limonki.

Mam ochotę na

Żeberka w sosie BBQ
Żeberka w sosie BBQ
czas przygotowania: 2 godziny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
czas przygotowania: 120 minut
Tajska zupa kokosowa
Tajska zupa kokosowa
czas przygotowania: 30 minut
Tort konfetti
Tort konfetti
czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia
Mleczna kanapka
Mleczna kanapka
czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia