Pierniczki dla Mikołaja

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 300 g miodu
  • 220 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 750 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 250 g serka Philadelphia Milka

Sposób przygotowania

  1. W rondelku podgrzej miód, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Ostudź.
  2. W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i wbij jajka. Dodaj miód z rozpuszczonym masłem i cukrem.
  3. Wyrób ciasto za pomocą miksera. Gdy będzie się za bardzo kleić, podsyp mąką, aby można było uformować kulę. Wstaw ciasto do zamrażarki na ok. pół godziny.
  4. Ciasto na pierniczki cienko wałkuj (stolnicę oprósz mąką) i wycinaj jednakowe kształty foremką w kształcie serca.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C 6-8 minut, w zależności od grubości pierniczków.
  6. Pierniczka posmaruj serkiem, dobierz drugiego i delikatnie dociśnij, aby oba się połączyły. Tak samo postępuj z kolejnymi pierniczkami.

Mam ochotę na

Makrela z ziemniakami
Makrela z ziemniakami
czas przygotowania: 15 minut
Frittata
Frittata
czas przygotowania: 25 minut
Muffinki świąteczne
Muffinki świąteczne
czas przygotowania: 60 minut
Bajgiel z łososiem
Bajgiel z łososiem
czas przygotowania: 10 minut
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia