Pierniczki dla Mikołaja

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 300 g miodu
  • 220 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 750 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 250 g serka Philadelphia Milka

Sposób przygotowania

  1. W rondelku podgrzej miód, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Ostudź.
  2. W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i wbij jajka. Dodaj miód z rozpuszczonym masłem i cukrem.
  3. Wyrób ciasto za pomocą miksera. Gdy będzie się za bardzo kleić, podsyp mąką, aby można było uformować kulę. Wstaw ciasto do zamrażarki na ok. pół godziny.
  4. Ciasto na pierniczki cienko wałkuj (stolnicę oprósz mąką) i wycinaj jednakowe kształty foremką w kształcie serca.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C 6-8 minut, w zależności od grubości pierniczków.
  6. Pierniczka posmaruj serkiem, dobierz drugiego i delikatnie dociśnij, aby oba się połączyły. Tak samo postępuj z kolejnymi pierniczkami.

Mam ochotę na

Melon z prosciutto
Melon z prosciutto
czas przygotowania: 15 minut
Beza Pavlova
Beza Pavlova
czas przygotowania: 7 godzin 30 minut
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga
czas przygotowania: 20 minut
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
czas przygotowania: 50 minut
Sernik z piankami
Sernik z piankami
czas przygotowania: 220 minut