Masa
Spód
Dekoracja
1. Przygotuj spód tarty: masło i mąkę posiekaj ostrym nożem na kruszonkę. Dodaj cukier puder, wodę i zagnieć szybko ciasto. Z masy uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie podgrzej śmietankę w rondelku. Zdejmij naczynie z kuchenki i wrzuć do śmietanki połamaną na kawałki białą czekoladę. Odczekaj 5 minut i całość dokładnie wymieszaj. Krem wystudź i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę. Nakłuj spód widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi (jeśli nie masz kulek, użyj fasoli). Foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i papier, następnie dopiecz jeszcze przez 10 minut, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Gotowy spód wystudź i przełóż na talerz.
4. Wyjmij z lodówki schłodzoną śmietankę i ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Do ubitej śmietanki dodaj serek Philadelphia Original i zmiksuj krótko do połączenia się składników. Gotowy krem wyłóż na spód ciasta i wyrównaj wierzch.
5. Płatki migdałów upraż na suchej patelni (na złoty kolor) i przesyp do miski. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Udekoruj tartę plastrami pomarańczy i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto przechowuj w lodówce.