Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 4 arkusze ciasta filo
  • 1 łyżeczka oleju bez zapachu, może być olej z orzechów
  • 50 g miękkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii
  • 4 świeże brzoskwinie pocięte w plastry
  • 180 g serka Philadelphia Light
  • 60 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż na blaszce papier do pieczenia. Delikatnie pędzlem nasmaruj olejem każdą warstwę ciasta filo i  potnij je na dwanaście równych prostokątów. Umieść na papierze do pieczenia i piecz przez 4 minut albo aż do momentu, kiedy będzie chrupkie i złociste. Odstaw aż wystygnie.
  2. Do miski wrzuć plastry brzoskwini i równomiernie posyp je brązowym cukrem i esencją z wanilii. Rozgrzej patelnię i smaż je przez 2 minuty na każdej stronie, tak żeby cukier się roztopił i przykrył je „syropową” powłoką.
  3. Wymieszaj w misce serek Philadelphia z cukrem pudrem. Ułóż kilka arkuszy ciasta, przełóż je masą serkową, Ostatnią warstwę arkuszy posyp cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Wellington z łososiem i szpinakiem
Wellington z łososiem i szpinakiem
czas przygotowania: 60 minut
Kurka w kurkach
Kurka w kurkach
czas przygotowania: 35 minut
Kanadyjskie frytki
Kanadyjskie frytki
czas przygotowania: 15 minut
Muffiny śniadaniowe
Muffiny śniadaniowe
czas przygotowania: 35 minut
Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut