Bakłażanowy burger

Składniki

  • 2 bułki burgerowe
  • 2 grube plastry bakłażana
  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 2 łyżki marynowanej cebuli
  • 6 długich plastrów ogórka
  • 6 liści sałaty
  • sól i pieprz do smaku

Do smażenia:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Plastry bakłażana oprósz solą i pieprzem. Roztrzep jajko. Obtocz bakłażana w jajku, mące i bułce tartej.
  2. Panierowane bakłażany obsmaż na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
  3. Bułki przekrój na pół i zrumień na suchej patelni.
  4. Pieczywo posmaruj serkiem.
  5. Na dolną część każdej bułki nałóż sałatę, posmarowany serkiem plaster bakłażana, a następnie dodaj plastry ogórka i marynowaną cebulę. Przykryj wierzchnią częścią bułki.

Mam ochotę na

Śródziemnomorska papryka nadziewana z serkiem Philadelphia
Śródziemnomorska papryka nadziewana z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 10 minut
Spring rollsy z krewetkami
Spring rollsy z krewetkami
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
czas przygotowania: 45 minut
Sałatka z quinoą
Sałatka z quinoą
czas przygotowania: 30 minut
Quiche lorraine
Quiche lorraine
czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia