Strucla serowa

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 150 minut

Składniki

  • 375 g serka Philadelphia Original
  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka + 1 białko do posmarowania
  • 50 g masła
  • 70 g cukru + 12 g na zaczyn
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 30 g poruszonych orzechów laskowych
  • 1 g soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże z łyżką cukru, 5 łyżkami mąki i zalej szklanką ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 15 minut, aż rozczyn spieni się i podwoi swoją objętość.
  2. W kąpieli wodnej roztop masło. Resztę mąki zmieszaj z solą i połącz z zaczynem drożdżowym. Dodaj lekko ostudzone masło, 35 g cukru oraz żółtka. Wyrabiaj w misie miksera planetarnego, używając haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie, aż masa stanie się jednolita i elastyczna. Przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Serek Philadelphia w temperaturze pokojowej wymieszaj z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj, posmaruj serkiem, zwiń w rulon i rozetnij wzdłuż na pół. Oba kawałki ciasta skręć wokół siebie i przełóż do formy 11×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj struclę białkiem i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Piecz ok. 35 minut. 

Mam ochotę na

Sernik pszczółka
Sernik pszczółka
czas przygotowania: 2 godziny
Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 15 minut
Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami
czas przygotowania: 4 godziny
Sernik arbuzowy
Sernik arbuzowy
czas przygotowania: 70 minut + czas tężenia
Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem Philadelphia
Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 10 minut