Przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże z łyżką cukru, 5 łyżkami mąki i zalej szklanką ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 15 minut, aż rozczyn spieni się i podwoi swoją objętość.
W kąpieli wodnej roztop masło. Resztę mąki zmieszaj z solą i połącz z zaczynem drożdżowym. Dodaj lekko ostudzone masło, 35 g cukru oraz żółtka. Wyrabiaj w misie miksera planetarnego, używając haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie, aż masa stanie się jednolita i elastyczna. Przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Serek Philadelphia w temperaturze pokojowej wymieszaj z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj, posmaruj serkiem, zwiń w rulon i rozetnij wzdłuż na pół. Oba kawałki ciasta skręć wokół siebie i przełóż do formy 11×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj struclę białkiem i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Piecz ok. 35 minut.