Trdelník

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut + czas oczekiwania i pieczenia

Składniki

Krem:

  • 300 g serka Philadelphia Original
  • 300 g serka Philadelphia Milka
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru

Ciasto:

  • 30 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g cukru

Posypka:

  • 4 g cynamonu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g cukru białego
  • 8 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania

1. W misce utrzyj drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodaj mąkę oraz miękkie masło i zagnieć ciasto. Gotowe uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na godzinę. Po upływie tego czasu masę rozwałkuj cienko na prostokąt i podziel na paski o szerokości 3−4 cm.

2. Składniki posypki wymieszaj na talerzu. Nawiń paski ciasta na specjalne wałki do trdelníka tak, aby nachodziły na siebie. Tak przygotowane obtocz w posypce cukrowo- cynamonowej. Kołacze ustaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.

3. Kremy: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj partiami serek Philadelphia Original i zmiksuj na gładki krem. Gotową masą napełnij rękaw cukierniczy, odetnij rożek i lekko spłaszcz go dłonią. Serek Philadelphia Milka przełóż do drugiego rękawa i tak jak poprzednio zetnij rożek oraz lekko spłaszcz rękaw. Tak przygotowane (obydwa kremy) włóż do jednego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i napełnij kołacze.

Mam ochotę na

Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
czas przygotowania: 120 minut
Pierniczki dla Mikołaja
Pierniczki dla Mikołaja
czas przygotowania: 120 minut
Burger wołowy
Burger wołowy
czas przygotowania: 60 minut
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy
czas przygotowania: 10 minut
Pizza z patelni
Pizza z patelni
czas przygotowania: 25 minut