Awokado:
Sos:
1. Pół szklanki suchej kaszy jaglanej wsyp do osolonego wrzątku. Po chwili zmniejsz ogień i gotuj kaszę ok. 10-13 min. Po ugotowaniu przelej na sitku zimną wodą i odstaw.
2. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, przypraw, skrop cytryną i gotuj – najlepiej na parze – około 15-20 minut.
3. W tym czasie umyj pieczarki, pokrój w dużą kostkę i smaż na rumiano z solą i pieprzem. Paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
4. Awokado przetnij na pół (wzdłuż) i usuń pestkę. Nie obieraj, tylko delikatnie wydrąż miąższ i pokrój na małe kawałki.
5. Do miski wrzuć ostudzoną kaszę, paprykę, awokado, pomidorki, pieczarki, cieciorkę, szczypiorek i rozdrobnioną w palcach, ostudzoną rybę. Dodaj oliwę i wszystko delikatnie wymieszaj. Nałóż mieszankę do wydrążonych połówek awokado.
6. W małej miseczce połącz wszystkie składniki na sos. Gotowym sosem polej danie.