Awokado z rybą i kaszą jaglaną

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

Awokado:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 60 g cieciorki z puszki
  • 4 pieczarki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g morszczuka (1 duży płat)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta brązowego cukru

Sposób przygotowania

1. Pół szklanki suchej kaszy jaglanej wsyp do osolonego wrzątku. Po chwili zmniejsz ogień i gotuj kaszę ok. 10-13 min. Po ugotowaniu przelej na sitku zimną wodą i odstaw.
2. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, przypraw, skrop cytryną i gotuj – najlepiej na parze – około 15-20 minut.
3. W tym czasie umyj pieczarki, pokrój w dużą kostkę i smaż na rumiano z solą i pieprzem. Paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
4. Awokado przetnij na pół (wzdłuż) i usuń pestkę. Nie obieraj, tylko delikatnie wydrąż miąższ i pokrój na małe kawałki.
5. Do miski wrzuć ostudzoną kaszę, paprykę, awokado, pomidorki, pieczarki, cieciorkę, szczypiorek i rozdrobnioną w palcach, ostudzoną rybę. Dodaj oliwę i wszystko delikatnie wymieszaj. Nałóż mieszankę do wydrążonych połówek awokado.
6. W małej miseczce połącz wszystkie składniki na sos. Gotowym sosem polej danie.

Mam ochotę na

Wiosenna tortilla
Wiosenna tortilla
czas przygotowania: 10 minut
Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
czas przygotowania: 120 minut (+czas wyrastania ciasta + czas pieczenia)
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska
czas przygotowania: 20 minut
Gazpacho
Gazpacho
czas przygotowania: 45 minut
Wietnamskie ciasto bananowe
Wietnamskie ciasto bananowe
czas przygotowania: 30 minut