Sernik baskijski

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 900 g serka Philadelphia Original
  • 480 ml śmietanki 30%
  • 300 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 g soli
  • 8 g masła

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż arkuszami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad krawędź tortownicy.
  2. Wymieszaj serek Philadelphia Original z cukrem oraz cukrem wanilinowym (możesz użyć do tego miksera planetarnego), aż masa będzie gładka, a kryształki cukru rozpuszczone.
  3. Wbij 1 jajko i dokładnie wymieszaj z masą serkową przed dodaniem kolejnego. Powtórz czynności z kolejnymi 5 jajkami.
  4. Następnie wlej śmietankę, dodaj sól i po wstępnym wymieszaniu wsyp przesianą mąkę. Ponownie mieszaj do połączenia się składników.
  5. Przelej gładką masę do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez 1 godzinę.
  6. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Sernik baskijski powinien mieć rustykalnie przypalony wierzch i zapadnięty środek.

Mam ochotę na

Sałatka z makaronem udon
Sałatka z makaronem udon
czas przygotowania: 30 minut
Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
czas przygotowania: 30 minut
Ogon bobra
Ogon bobra
czas przygotowania: 35 minut + 1 godz. wyrastania
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
czas przygotowania: 60 minut
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 3 godziny 30 minut