Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż arkuszami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad krawędź tortownicy.
Wymieszaj serek Philadelphia Original z cukrem oraz cukrem wanilinowym (możesz użyć do tego miksera planetarnego), aż masa będzie gładka, a kryształki cukru rozpuszczone.
Wbij 1 jajko i dokładnie wymieszaj z masą serkową przed dodaniem kolejnego. Powtórz czynności z kolejnymi 5 jajkami.
Następnie wlej śmietankę, dodaj sól i po wstępnym wymieszaniu wsyp przesianą mąkę. Ponownie mieszaj do połączenia się składników.
Przelej gładką masę do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Sernik baskijski powinien mieć rustykalnie przypalony wierzch i zapadnięty środek.