Sernik baskijski

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 900 g serka Philadelphia Original
  • 480 ml śmietanki 30%
  • 300 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 g soli
  • 8 g masła

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż arkuszami papieru do pieczenia, tak aby wystawały ponad krawędź tortownicy.
  2. Wymieszaj serek Philadelphia Original z cukrem oraz cukrem wanilinowym (możesz użyć do tego miksera planetarnego), aż masa będzie gładka, a kryształki cukru rozpuszczone.
  3. Wbij 1 jajko i dokładnie wymieszaj z masą serkową przed dodaniem kolejnego. Powtórz czynności z kolejnymi 5 jajkami.
  4. Następnie wlej śmietankę, dodaj sól i po wstępnym wymieszaniu wsyp przesianą mąkę. Ponownie mieszaj do połączenia się składników.
  5. Przelej gładką masę do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez 1 godzinę.
  6. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Sernik baskijski powinien mieć rustykalnie przypalony wierzch i zapadnięty środek.

Mam ochotę na

Serniki z liczi
Serniki z liczi
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka z pomidorów i awokado
Sałatka z pomidorów i awokado
czas przygotowania: 15 minut
Bajgle z pastą jajeczną
Bajgle z pastą jajeczną
czas przygotowania: 1 godz. 35 min.
Parmigiana
Parmigiana
czas przygotowania: 60 minut
Nuggetsy z serkowym dipem
Nuggetsy z serkowym dipem
czas przygotowania: 25 minut